Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Το νέο μας σύστημα BlackRock Inflation GPS μας προειδοποιεί για μια μεγαλύτερη πιθανότητα απόκλισης μεταξύ της νομισματικής πολιτικής των Η.Π.Α. και της Ευρωζώνης από ό,τι οι αγορές.

Η ανάπτυξη του GPS BlackRock Inflation, το οποίο εισήχθη την περασμένη εβδομάδα, είχε ως απώτερο σκοπό να βοηθήσει να δούμε πέρα από τις μηνιαίες ανακοινώσεις του πληθωρισμού και να δημιουργήσουμε έναν οδηγό για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των βασικών τιμών καταναλωτή. Όπως εξηγήσαμε στη γενική μακροοικονομική μας πρόβλεψη τον Σεπτέμβριο, εκτιμούμε ότι ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ θα αντιστραφεί  από τις ανέλπιστα οξείες επιβραδύνσεις του φετινού έτους.

Το Inflation GPS, που αναπτύχθηκε με την ομάδα BlackRock’s Scientific Active Equity, εμπεριέχει τεχνολογίες ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων για τις τάσεις των τιμών και μια καθημερινή ενημέρωση των «στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον πληθωρισμό», έτσι ώστε να γίνει κατανοητό το πού κατευθύνεται ο πυρήνας του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες. Ο πληθωρισμός, άλλωστε, βρίσκεται στο προσκήνιο αυτό το έτος: Παρά την εμφάνιση μιας ενθαρρυντικής και ταυτόχρονης παγκόσμιας ανάπτυξης, οι μεγάλες οικονομίες είδαν τον πληθωρισμό να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Στην Αμερική η πτώση του πληθωρισμού οφείλεται σε μερικές βασικές υποχωρήσεις, όπως η  απότομη πτώση του κόστους των ασύρματων υπηρεσιών, αλλά και σε αυτοσυγκράτηση σε ορισμένες βασικές κατηγορίες, όπως η στέγαση.

Το US Inflation GPS, στο παρακάτω διάγραμμα, αντανακλά την ξαφνική πτώση. Ωστόσο, με βάση τις αναλύσεις μας πάνω στο GPS θεωρούμε ότι το βασικό CPI, εξαιρουμένου του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας, θα πρέπει να αναρριχηθεί στο 2% περίπου στις αρχές του 2018.

Η πολιτική απόκλιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, επιστρέφει ως επενδυτικό θέμα. Αυτό μπορεί να είναι ένας παράγοντας που θα προκαλέσει αντίστροφη στη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό είναι αρνητικές όσον αφορά  τα αμερικανικά χρεώγραφα, αλλά ενδεχομένως βοηθούν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Το κείμενο είναι του Jean Boivin, PhD Head of Economic and Markets Research at the BlackRock Investment Institute

Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Το πρότυπο της Fed τα τελευταία 20 χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις