Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

BlackRock Blog: Η χαμηλή μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει

H μεταβλητότητα της αμερικανικής χρηματαγοράς έχει φτάσει πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι μια αύξηση είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Και αυτό γιατί ένα περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας μπορεί να διαρκέσει για χρόνια -ακόμα και αν στο ενδιάμεσο σημειώνονται κάποιες ανοδικές τάσεις- και τείνει να συμπίπτει με περιόδους υποτονικής μεταβλητότητας σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Το ακόλουθο διάγραμμα εξηγεί το γιατί:

Δίνουμε έμφαση στα οικονομικά στοιχεία της αμερικανικής χρηματαγοράς σε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο του ενός αιώνα, έτσι ώστε να γίνουν ευκολότερα κατανοητά τα μοτίβα. Το διάγραμμα δείχνει ότι η μεταβλητότητα δεν παραμένει κατά μέσο όρο σταθερή. Αντιθέτως, είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλή, ενώ κατά διαστήματα κινείται σε υψηλά επίπεδα. Τα διαστήματα αυτά θεωρούνται το καλύτερο πλαίσιο για να γίνει καλύτερα κατανοητός ο χαρακτήρας της μεταβλητότητας, από το να περιμένουμε μέχρι να επανέλθει σε «φυσιολογικά» επίπεδα. Η ιστορία άλλωστε έχει δείξει ότι ένα περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας μπορεί να κρατήσει για πολύ.

Τι πυροδοτεί μια αλλαγή;

Η χαμηλή μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών δείχνει μόνο να διολισθαίνει. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, παρατηρούμε κάποια διαστήματα χαμηλής μεταβλητότητας -όταν αυτή αγγίζει ποσοστό της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο- που μπορούν να διαρκούν για χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πραγματική μεταβλητότητα της χρηματαγοράς των ΗΠΑ ιστορικά έχει κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αξιοσημείωτα μεγάλες χρονικές περιόδους. Κάποιες σποραδικές ανοδικές τάσεις μπορούν να εκδηλωθούν, χωρίς ωστόσο να είναι ικανές να πυροδοτήσουν μια μακράς διαρκείας αύξηση (δηλαδή, μεταβλητότητα σε ποσοστό 22% κατά μέσο όρο).

Τι λοιπόν μπορεί να πυροδοτήσει μια αλλαγή; Η οικονομία είναι ο παράγοντας-κλειδί. Η μετάβαση σε ένα καθεστώς υψηλής μεταβλητότητας τείνει να συμπίπτει χρονικά με την αυξανόμενη πορεία της μεταβλητότητας της οικονομίας. Από το 1985, τα διαστήματα χαμηλής και υψηλής μεταβλητότητας της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς και της αμερικανικής οικονομίας συνέπιπταν, ανεξάρτητα από την κατάρρευση των μετοχών το 1987 και τις κρίσεις της αγοράς του 1998. Αυτά τα επεισόδια ήταν ωστόσο μικρής διάρκειας και δεν είχαν να κάνουν με τη μακροοικονομική μεταβλητότητα.

Τι ωθεί την ανάπτυξη της μεταβλητότητας της οικονομίας ή της μεταβλητότητας του ΑΕΠ; Η μεταβλητότητα τείνει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, ενώ αυξάνεται σε περιόδους ύφεσης.

Η χαμηλή μεταβλητότητα δεν συνεπάγεται με κλίμα εφησυχασμού ωστόσο. Η ερώτηση-κλειδί βέβαια είναι το αν ευνοεί την εμφάνιση τρωτών σημείων στο σύστημα. Δεν διαφαίνεται να διατρέχει κάποιο κίνδυνο το σύστημα μέχρι στιγμής, όμως το παρακολουθούμε για παν ενδεχόμενο. Σε γενικές γραμμές, δεν προβλέπεται κάποιο ρίσκο στην ευρύτερη αγορά. Από την άλλη βέβαια, το σημερινό οικονομικό περιβάλλον ευνοεί την ανάληψη ρίσκου, εφόσον ο τρέχων οικονομικός κύκλος της αμερικανικής οικονομίας έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.

Το κείμενο είναι του Richard Turnill, global chief investment strategist της BlackRock

Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τεχνητή νοημοσύνη: Εξέλιξη ή επανάσταση; Τι σημαίνει για τους επενδυτές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Διαβάστε αυτά τα 7 βιβλία φέτος το καλοκαίρι και θα μάθετε να επενδύετε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Αναζητώντας ευκαιρίες στα βιομηχανικά μέταλλα