Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

BlackRock Blog: Δημιουργείται ένα πιο ευοίωνο κλίμα για τις τράπεζες των ΗΠΑ

Elon Musk-Tesla

Elon Musk-Tesla

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν μείνει πίσω τόσο σε σχέση με την ευρύτερη αγορά όσο και για με τους Ευρωπαίους ομότιμους τους, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Ωστόσο αυτή η τάση ενδέχεται να έχει αλλάξει. Βλέπουμε να αναβαθμίζονται μεσοπρόθεσμα εν μέσω της διατηρημένης οικονομικής ανάπτυξης, της ομαλοποίησης των πολιτικών της Federal Reserve (Fed) και των προοπτικών απορρύθμισης και πληρωμών.

Υπάρχει καλύτερη επίδοση στις αμερικανικές τραπεζικές μετοχές παρά στα επιτόκια. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να βοηθούν την κερδοφορία των τραπεζών και συσχετίζονται με την καλύτερη απόδοση των μετοχών. Ωστόσο, οι μετοχές των τραπεζών των ΗΠΑ (η πράσινη γραμμή στο παρακάτω διάγραμμα) εκτοξεύτηκαν στα τέλη Ιουνίου, ακόμη και όταν η αναμενόμενη μεταβολή επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων (μπλε γραμμή στο παρακάτω διάγραμμα) υποχώρησε. Γιατί συνέβη αυτό; Ένας ετήσιος έλεγχος ακραίων καταστάσεων είχε εκκαθαρίσει τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, αυξάνοντας τις ελπίδες των επενδυτών για περισσότερες αγορές ιδίων μετοχών και πληρωμές μερισμάτων.

Υπάρχουν τρεις τομείς που υποστηρίζουν τις τράπεζες των ΗΠΑ: μια σταδιακή ανιφορική καμπύλη αποδόσεων, μια πιθανή απορρύθμιση και οι αυξημένες πληρωμές. Οι προσπάθειες της Fed να συρρικνώσει τον ισολογισμό της και να εξομαλύνει τα ποσοστά είναι πιθανό να μεταβάλλει την ισορροπία της καμπύλης απόδοσης. Θεωρούμε ότι οι επενδυτές υποτιμούν ακόμη τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων και την καμπύλη αποδόσεων. Το BlackRock GPSυποστηρίζει αυτήν την άποψη, επισημαίνοντας τη σταθερή αύξηση της τάσης και υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη αδυναμία του πληθωρισμού θα αποδειχθεί παροδική.

Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ξεχωρίζουν ως δυνητικοί ευεργετούμενοι αυτής της τάσης, δεδομένου ότι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητάς τους σε παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, όπως δάνεια και καταθέσεις, σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές. Μια άλλη πιθανή βοήθεια είναι μια πιο χαλαρή ρυθμιστική προσέγγιση από την Ουάσινγκτον. Το κλειδί για την προώθηση της απελευθέρωσης θα είναι η επιβεβαίωση από την κορυφαία τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Fed, και η άμεση καθοδήγηση της σχετικά με τις προτεραιότητες των τραπεζών.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα έσοδα από τις τράπεζες των ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 12,8% το 2018, με πιθανότητα βελτίωσης αυτού του αριθμού. Οι παγκόσμιες τράπεζες ως κλάδος διαπραγματεύονται με τη μεγαλύτερη έκπτωση στην ευρύτερη αμερικανική αγορά, από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών, ενώ οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν έκπτωση 24% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 5% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης παλεύουν με τα αρνητικά επιτόκια, καθιστώντας τις λιγότερες ελκυστικές από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Οι τράπεζες ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό ένα βασικό εμπόδιο της Fed τον Ιούνιο για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, θέτοντας στο προσκήνιο buybacks και μερίσματα. Με λίγα λόγια, μεσοπρόθεσμα υπάρχουν ευκαιρίες στις αμερικανικές τράπεζες.

Το κείμενο είναι του Richard Turnill, BlackRock Global Chief Investment Strategist

Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Δημιουργώντας έναν νέο οδηγό για τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις