Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Με άνοδο ξεκίνησαν Wall Street και Ευρώπη παρά τη κρίση στη Γερμανία

Wall Street

Ανοδικό ήταν το ξεκίνημα της εβδομάδας για την Wall Street, παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές τηλεπικοινωνίας καθώς και τον κλάδο της βιομηχανίας.

O Dow Jones έκλεισε στις 23.430,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,31%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,13% κλείνοντας στις 2.582,14 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 6.790,71 μονάδες, με άνοδο 0,12%

Πάντως η κίνηση αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένη την εβδομάδα καθώς την Πέμπτη θα υπάρχει διακοπή για την ημέρα των Ευχαριστιών.

Στην Ευρώπη, οι εξελίξεις στην Γερμανική πολιτική σκηνή, όπου η απόπειρα για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πράσινων οδηγείται σε άδοξο τέλος, δεν έδειξε ικανή (τουλάχιστον για σήμερα) να πτοεί τις χρηματαγορές.

Αντιθέτως, ο DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,5%, κλείνοντας στις 13.058,66 μονάδες, αντιστρέφοντας απώλειες 0,5%. Η αλλαγή στον δείκτη ήταν αποτέλεσμα της στάσης των Φιλελευθέρων να δηλώσουν πως θα στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, στην οποία όμως δεν θα συμμετέχουν. Πάντως, η Άγκελας Μέρκελ δήλωσε αργότερα πως προτιμά να στείλει τη χώρα ξανά σε εκλογές από μια τέτοια περίπτωση, η οποία θα την φέρει σε δύσκολη πολιτική θέση.

Την ίδια ώρα που ο βασικός γερμανικός βιομηχανικός δείκτης περνούσε σε θετικό έδαφος, ο ευρύτερος ευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεινε στο +0,7% και τις 386,39 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,40%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,12%. Στην περιφέρεια o ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,44%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 0,15% και ο πορτογαλικός PSI 20 έκλεισε στο +0,41%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του αργού. με το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου να χάνει 0,8% κλείνοντας στα 56,09 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε σε ποσοστό 1,6% διολισθαίνοντας στα 1.275,30 δολ. ανά ουγγιά.