Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Όλο το παρασκήνιο από την κούρσα των μετοχών στο ΧΑ. Η Motor Oil, η FF και η Εθνική Τράπεζα

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Πολλά χαμόγελα φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το τρελό ράλι του γενικού δείκτη, που πλέον μετρά 12 διαδοχικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη της τάξεως του 18% (που ειδικά για τον τραπεζικό δείκτη αγγίζουν το 40%). Όμως μαζί με τα χαμόγελα φέρνει και μία έντονη παραφιλολογία σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI, οι οποίες θα ανακοινωθούν το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, 15 Μαΐου.

Ως γνωστόν, αυτή τη στιγμή στον δείκτη MSCI Greece περιλαμβάνονται εννέα μετοχές: οι τέσσερις των συστημικών τραπεζών και αυτές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, των Jumbo, της ΤΙΤΑΝ και της Folli-Follie. Στον δε δείκτη MSCI Greece Small Cap, της μικρής κεφαλαιοποίησης, περιλαμβάνονται 13 μετοχές. Οι “ψίθυροι” στην αγορά αναφέρουν ότι ενδέχεται πολύ σύντομα να έχουμε μία “τράμπα” μεταξύ των δύο δεικτών, με τη Folli-Follie να υποβαθμίζεται στον δείκτη Small Cap, ενώ τη μετοχή της Motor Oil να ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή και να αναβαθμίζεται στον MSCI Greece.

Αυτή η εκτίμηση της αγοράς αντανακλάται εν μέρει και στις επιδόσεις των δύο μετοχών στο ταμπλό τις τελευταίες μέρες: η μετοχή της Folli-Follie έχει υποχωρήσει κατά 4,6% αυτήν την εβδομάδα, ενώ κατά το ίδιο διάστημα η μετοχή της Motor Oil έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 15%. Εξάλλου, την εκτίμηση αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι στον δείκτη MSCI Greece Investable Market Index, που περιλαμβάνει και τις 22 μετοχές των δύο δεικτών, ήδη η Motor Oil συμμετέχει με μεγαλύτερη βαρύτητα από τη Folli-Follie.

Πάντως, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο MSCI θα αναβαθμίσει τη Motor Oil χωρίς να υποβαθμίσει την Folli-Follie, με τις μετοχές του MSCI Greece να αυξάνονται και σε δέκα, όπως ήταν παραδοσιακά, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στις δύο αυτές μετοχές την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά οι όποιες αλλαγές να δρομολογηθούν για αργότερα.

Την κατάσταση περιπλέκει η κίνηση του προέδρου του ΔΣ της Folli-Follie, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου,να προχωρήσει σε διάθεση 1,15 εκατ, μετοχών της εταιρείας, με την οποία διευρύνεται η διασπορά των μετοχών της, ένα στοιχείο που είναι μεταξύ των σημαντικότερων κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη του ο MSCI.

Ασχέτως όμως του τι θα γίνει με τις δύο αυτές μετοχές, πιθανό θεωρείται να υπάρξουν τη Δευτέρα μικρές αλλαγές όσον αφορά στη στάθμιση των τραπεζικών μετοχών στον MSCI Greece, στο πλαίσιο μίας γενικότερης τάσης υπέρ των ευρωπαϊκών τραπεζών που διαφαίνεται εν όψει του review του MSCI. Αν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα είναι φυσικά ένα καλό νέο για τις τραπεζικές μετοχές, και ιδιαίτερα για αυτήν της Εθνικής Τράπεζας, που με αυξημένη πλέον κεφαλαιοποίηση θεωρείται σίγουρο ότι θα δει ανεβασμένη τη στάθμισή της από το σημερινό 10,92%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευτύχης Βασιλάκης: Τα πρώτα βήματα της Fraport είναι θετικά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραπεζίτες έτοιμοι για όλα: Τα επόμενα βήματα στις πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λαϊνόπουλος: Σε πλειστηριασμό και το μεγάλο ακίνητο της Promot στη Νέα Κηφισιά