Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νέα απόφαση ΑΑΔΕ: Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο

αφορολογητο

Αφορολόγητο

Ένα συμβουλευτικό πακέτο οδηγιών, σχετικά με το πως μπορεί να επιτευχθεί το χτίσιμο του αφορολόγητου, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2019, εξέδωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Βάσει των πληροφοριών που δόθηκαν στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει στο άρθρο 16 ο ν. 4172/2013, με στόχο να επιτευχθεί το αφορολόγητο, ο φορολογούμενος πρέπει να εμφανίσει στη φορολογική δήλωση δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην Ελλάδα, σε κράτη – μέλη της Ε.Ε ή του ΕΟΧ, που να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, e-banking, e-wallet κ.λπ).

Το ποσό των δαπανών, που ορίζεται ως το ελάχιστο, που απαιτείται από το φορολογητέο εισόδημα να εμφανίζεται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, ορίζεται από την παρακάτω κλίμακα:

Η κλίμακα εφαρμόζεται προοδευτικά, έτσι ώστε ο συντελεστής του επόμενου κλιμακίου να υπολογίζεται μόνον στο υπερβάλλον ποσό του εισοδήματος.

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, oι ομάδες δαπανών για αγαθά και υπηρεσίες που λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου είναι οι εξής:
Στο ΦΕΚ με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ καθίσταται σαφές ότι, από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4172/2013, εξαιρούνται:
Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ περιλαμβάνονται και οι εννέα ομάδες φορολογούμενων που εξαιρούνται από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών πληρωμών και είναι οι εξής:

Οι φορολογούμενοι των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών οι:
Πώς πραγματοποιείται η δήλωση των δαπανών

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών. Εάν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό της κλίμακας του άρθρου 1 της παρούσας, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή είκοσι δύο τοις εκατό (22%).

Υπενθυμίζεται ότι με τα τελευταία στοιχεία ο μέσος φόρος που αντιστοιχεί σε κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό από τις φορολογικές δηλώσεις κυμαίνεται στα 423 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα φορολογική αφαίμαξη: Επιπλέον φόροι 3 δισ. ευρώ λόγω μείωσης αφορολογήτου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πάνω-κάτω στις συναλλαγές με κάρτα-Αλλαγές σε αφορολόγητο, πληρωμές με μετρητά και έξτρα χαράτσι 22%

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Δεύτερη ευκαιρία σε χρεοκοπημένους επιχειρηματίες με εγγύηση μόνο 15.000 ευρώ