Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης: Αγγίζει το υπουργείο Εξωτερικών το “σκάνδαλο” Petrobras

Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης ( αριστερά )

Στη Βραζιλία οδηγούν την πρόεδρο στη δικαιοσύνη… στην Ελλάδα ακόμη ψάχνονται! Στην Αθήνα φθάνουν τα απόνερα του σκανδάλου του Βραζιλιάνικου κολοσσού της Petrobras. Ομως, ενω στη Βραζιλία η πρόεδρος της χώρας Dilma Vana Rousseff, η οποία φαίνεται να έχει ανάμιξη, καθαιρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, στην Ελλάδα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Petrobras κυκλοφορούν ανενόχλητοι παρόλο που τα ονόματα τους φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers.

Η ελληνική συνιστώσα του σκανδάλου της Petrobras, το οποίο υπερβαίνει σε μέγεθος εκείνο της Siemens, εχει ως κεντρικό πρόσωπο τον πρόξενο επι τιμή της Ελλάδος στο Ριο Ντε Τζανεϊρο κ. Κωσταντίνο Κοτρωνάκη και μία όμαδα εφοπλιστών πέριξ αυτού. Ο επίτιμος πρόξενος όπως διευκρινίζουν από το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα. Ωστόσο μετά την εμπλοκή του ονόματος του στο σκάνδαλο της Petrobras παραμένει αδιευκρίνιστο αν διατηρεί τη θέση που απονέμει η ελληνική πολιτεία σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Η αποπεμφθείσα πρόεδρος της Βραζιλίας Dilma Vana Rousseff

Το κουβάρι για την συμμετοχή των ελληνών στο σκάνδαλο της Petrobras ένα χρονο μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής του κ. Κοτρωνάκη παραμένει ακόμη μπερδεμένο.

Πριν από περίπου ένα χρόνο (Φεβρουάριος 2015) ο ηδη συλληφθής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, κατήγγειλε  ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να του έδωσε το ποσό των 530.000 δολαρίων, προκειμένου να χρηματίσει ηγετικά στελέχη της Petrobras. Σε αντάλλαγμα ο κ.Κοτρωνάκης φέρεται ότι έλάμβανε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με ναυλοσύμφωνα που σχεδίαζε να βγάλει στην αγορά η βραζιλιάνικη εταιρεία. Τις πληροφορίες αυτές ο Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης φέρεται να τις μετέδιδε σε 20 τουλάχιστον εταιρείες, με τις περισσότερες να ελέγχονται από Έλληνες εφοπλιστές, με στόχο την προσαρμογή των προσφορών τους σε συμβόλαια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τζίρος των συμβολαίων αυτών είναι τεράστιος όπως και τα κέρδη που απεκόμισαν οι εφοπλιστές που κατόρθωσαν τελικά να κερδίσουν τους ναύλους αυτούς.

Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης

Ένα χρόνο μετά οι εφοπλιστές έχουν παραμείνει στο περιθώριο της υπόθεσης αυτής, η οποία δείχνει να έχει κολλήσει στα γρανάζια των συναρμόδιων υπουργείων (Εξωτερικών και Οικονομικών). Ο κ. Κοτρωνάκης, ο οποίος κατά καιρούς έχει διατελέσει και άτυπος εκπρόσωπος τύπου της Αθηνάς Ωνάση και του συζύγου της Αλβάρο ντε Μιράντα Νέτο, διατηρεί τον τίτλο του προξένου. Αγνωστη ακόμη παραμένει και η προέλευση των χρημάτων που φέρεται να έδωσε στα στελέχη της  Petrobras  προκειμένου να αποκτήσει τις εμπιστευτικές πληροφορίες. Κατά τα λοιπα το κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος στην Αθήνα καλά κρατεί.