Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Red alert για τη ΔΕΗ: Σχέδιο σε τρεις φάσεις και συζητήσεις με DG Comp

Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους

Ανοίγει η πλατφόρμα για καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους – Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλιούς συνταξιούχους

Μια εβδομάδα που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τη ΔΕΗ και το ξεκίνημα μιας νέας ξεκινάει σήμερα, την ημέρα που λήγει και τυπικά η προθεσμία υποβολών των προσφορών του προηγούμενου διαγωνισμού για τα λιγνιτικά εργοστάσια. Eνός διαγωνισμού που πολύ σύντομα θα είναι και τυπικά παρελθόν.

Τέλος εποχής θα επιχειρηθεί να μπει και στα ΝΟΜΕ, ενώ η νέα εποχή για τη ΔΕΗ ξεκινάει με τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της Κομισιόν του συνολικού πλάνου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας  και του σχεδίου για την ανάταξη της ΔΕΗ.

Το σχέδιο αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί θα παρουσιαστεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις εφόσον βέβαια εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που έχει ερευνήσει τη δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Αφετηρία λοιπόν κάθε νέου σχεδιασμού είναι η διαπραγμάτευση με την DG Comp, η οποία και πρέπει να εγκρίνει τα σχέδια  και ακολούθως να υλοποιηθούν σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρία στάδια:

1.Διάσωση μέτρα για αύξηση ρευστότητας– 2.στρατηγικές αποεπενδύσεις-και τέλος 3.νέο business plan αύξηση της αξίας της εταιρείας και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Σημειώνεται ότι τον φάκελο και την αρμοδιότητα της ΔΕΗ χειρίζεται προσωπικά ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είναι γνωστός για τη μεθοδικότητα και τους χαμηλούς τόνους που διατηρεί ενώ  κινείται με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα.

Κρίσιμες επαφές με την DG Comp: Τι θα συζητηθεί

Στις επαφές με την DG Comp πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο νέος υφυπουργός και μέχρι πρότινος στέλεχος της DG Comp κ. Γεράσιμος Θωμάς με προτεραιότητα, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για τα λιγνιτικά, να συμφωνηθούν τα εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρων για να επιτευχθεί η απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας.

Στόχος είναι   η χώρα να συμμορφωθεί αφενός με την καταδικαστική εις βάρος της απόφασης για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και αφετέρου με τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας στην αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου.  Δηλαδή να ανοίξει ο ανταγωνισμός με την πρόσβαση τρίτων στις αποκλειστικές πηγές ενέργειας της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ σε νέα εποχή: Σχέδιο σε τρεις φάσεις

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα εντελώς νέο σχέδιο για τη ΔΕΗ, είναι δεδομένη, με στόχο η επιχείρηση να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού και ταυτόχρονα να γίνει ανταγωνιστική και να αυξήσει την αξία της. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας, όμως δεν γίνεται να προχωρήσουν πολλά σήμερα, με δεδομένες τις αδυναμίες της επιχείρησης. Γι αυτό  υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα με επιμέρους στόχους και το σχέδιο για τη νέα εποχή για τη ΔΕΗ έχει τρεις φάσεις.

Φάση α: Η ενίσχυση της ρευστότητας

Το πρώτο βήμα στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης.  Για αυτό πρόκειται να προωθηθούν τόσο  τα ΥΚΩ της περιόδου 2011 όπου τα νούμερα κυμαίνονται στα 160-200 εκατ ευρώ, όσο και από η  τιτλοποίηση εσόδων με   στόχο να εξασφαλιστούν  στα 400-500 εκατ ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθούν τα έκτακτα περίπου 200 εκατ ευρώ από τα ΥΚΩ και 400 εκατ από τις τιτλοποιήσεις το νούμερο για τις ταμειακές ροές βελτιώνεται κατά 600 εκατ ευρώ.

Ταυτόχρονα, η κατάργηση των NOME θα εκμηδενίσει ζημίες της τάξης των 225 -250 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση που σήμερα επιβαρύνουν τη ΔΕΗ. Η εθελουσία ή συνταξιοδότηση 6000 εργαζομένων, που προβλέπεται στο πλάνο της Mckinsey μπορεί να εξασφαλίσει περαιτέρω εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους της.

Η λύση αύξησης τιμολογίων δεν προκρίνεται τόσο γιατί είναι μέτρο με έντονο κοινωνικό βάρος,  όσο και γιατί ενέχει τον κίνδυνο να μην αποδώσει αλλά αντίθετα να εκτοξεύσει τα ληξιπρόθεσμα.

Φάση β: Αποεπένδυση και οι κρυμμένες αξίες που μπορούν να αναδειχθούν

Παράλληλα με το σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ προετοιμάζει και το σχέδιο αποεπένδυσης και προσέλκυσης επενδυτών σε επιμέρους περιουσιακά στοιχεία, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων και την απαλλαγή της εταιρείας από βάρη και υποχρεώσεις.

Τα σχέδια αποεπένδυσης περιλαμβάνουν πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες και τις υδροηλεκτρικές μονάδες,  ώστε μέσω της δημιουργίας  πακέτων πιθανότατα δύο ή και τριών να μπορέσουν να πουληθούν και οι δύο λιγνιτικές μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη, κάτι που είναι απαραίτητο που    μετά την άνοδο των τιμών των CO2.

Ταυτόχρονα με τις μονάδες στο σχέδιο αποεπένδυσης εξετάζει το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες  και την πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον Ευρωπαίων διαχειριστών, αφού η αξία του δικτύου της ΔΕΗ είναι αναμφισβήτητη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αποτιμηθεί μέχρι 1,5 δις και λόγω του εγγυημένου του εσόδου, ενώ μια παραγωγικότερη λειτουργία του μπορεί να ενισχύσει την αξία του.

Οι κρυμμένες αξίες στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ είναι μεγάλες και με προσεκτικές κινήσεις  μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικά έσοδα στην εταιρεία  μέχρι 700 εκατ από την πώληση των πακέτων μονάδων, άλλα τόσα αν αποφασίσει να δώσει ποσοστό μέχρι 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

 Φάση γ: Στρατηγικός επενδυτής

Όπως είπε ξεκάθαρα ο υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης,  «Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα ούτε να αγοράσει κολώνες είναι σε άσχημη κατάσταση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, κανείς δεν είναι τρελός να την πάρει. Η επιχείρηση είχε 90 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014 και τώρα έχει 900 εκατ. ευρώ ζημιές το χρόνο. «Ποιος θα πάρει τις ζημιές με το ‘’καλημέρα’’;» είπε χαρακτηριστικά.

Οπότε για να προχωρήσει οποιαδήποτε σκέψη πώλησης πακέτου της ΔΕΗ, πρέπει πρώτα η επιχείρηση να αναταχθεί πλήρως, να βελτιώσει τα μεγέθη της και να διαμορφώσει ένα business plan που θα την καταστήσει ελκυστική επένδυση. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί είναι πρώτα εξυγίανση, μετά ενίσχυση της αξίας και μετά στρατηγικός επενδυτής.

Η κληρονομιά ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ μετά τη για σειρά ετών οικονομική της αποδυνάμωσή  περιέγραψε ο υπουργός Ενέργειας κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του:

«Έχουν γίνει σειρά από άστοχες επιλογές από την προηγούμενη κυβέρνηση, με βασική αυτή που έγινε το καλοκαίρι του ’15 όταν η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50% της αγοράς σε πέντε χρόνια έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος», είπε.

«Παλεύουμε να μη μείνει η χώρα στο σκοτάδι, ήδη έχουν γίνει τοπικά μπλακ άουτ όπως στην Αθήνα και στο Λασίθι» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Αν πέσει η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση των Βαλκανίων, θα πέσει η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση… Την Πέμπτη το πρωί έπαιρνα εγώ ο ίδιος τους μεγάλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και ζητούσα γεννήτριες, δεν υπήρχαν, έχουν πάει σχεδόν όλες σε Κρήτη, Ρόδο Σαντορίνη για να   κρατηθούν (η ηλεκτροδότηση) τα νησιά δεν έχουν γίνει τόσα χρόνια οι συνδέσεις των νησιών με υπόγεια καλώδια ιδίως της Κρήτης» επισήμανε ο υπουργός.

«Οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι κολώνες, δεν είναι σε μεγάλη επάρκεια διότι η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά για να δώσει στη θυγατρική της το ΔΕΔΔΗΕ να αγοράσει κολώνες εκεί είμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό «η ΔΕΗ είναι παγιδευμένη δεν μπορεί να ανεβάσει τα τιμολόγια γιατί θα χάσει πελάτες δεν είναι πια μόνη της – μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δεν θα ήθελαν πολλοί πολιτικοί να είναι στη θέση μου».