Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Έρευνα για e-shop: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν στην εποχή του κορονοϊού

«Βουτιά» στις νέες παραγγελίες καταγράφουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), με εξαίρεση τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία που εμφανίζουν εκτόξευση των πωλήσεών τους.

Σύμφωνα με έρευνα του GR.EC.A (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου) σε 307 επιχειρήσεις του χώρου, η οποία διεξήχθη μεταξύ 18/03 – 21/03, το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας τους έχει ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους ενώ οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι: Είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού, λευκές συσκευές.

Μάλιστα το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν και μόλις το 15% ανέφεραν πως λαμβάνουν περισσότερες παραγγελίες. Το 42% παρατηρεί καθυστερήσεις στην παράδοση ή και διακοπή των προμηθειών ενώ το 31% παρατηρεί καθυστερήσεις με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών / Courier. Επιπλέον, το 27% έχει θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Όσον αφορά στις σημαντικότερες επιπτώσεις από την πανδημία, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου το 84% αναφέρει πως αναμένει μείωση των πωλήσεων, το 67% μείωση της ζήτησης και το 64% προβλήματα χρηματοδότησης – ρευστότητας. Επιπρόσθετα, το 79% αναμένει μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων, το 77% μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης και το 34% μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων. Στον αντίποδα μόλις το 3% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.

Οι κλάδοι που μέχρι στιγμής ευνοούνται είναι τα τρόφιμα/Σούπερ Μάρκετ, τα Φαρμακεία και τα Παιχνίδια/Βιβλία.
Να σημειωθεί πως το 22% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πώληση εκτός συνόρων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Κύπρο ενώ το 48% στην παραλαβή προϊόντων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως Ιταλία, και την Κίνα.