Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Επενδυτικές τράπεζες: Ο αργός θάνατός τους σε 4 διαγράμματα

επενδυσεις

Είναι γεγονός, οι επενδυτικές τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις. Η νομοθεσία, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα αλλά και η πολιτική αστάθεια, έχουν συμβάλλει στη διαρκή μείωση των εσόδων. Οι όλο και πιο αυστηροί κεφαλαιακοί κανόνες και κώδικες δεοντολογίας, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και των σκανδάλων χειραγώγησης των αγορών, έχουν δυσκολέψει πολύ το να βγάζει κανείς χρήματα από τη διαπραγμάτευση ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων.

Κάτι που αποτελούσε τον πυρήνα του κέρδους για τις επενδυτικές τράπεζες δηλαδή.

Στο μεταξύ, η πολιτική αστάθεια – που παίρνει τη μορφή των επερχόμενων αμερικάνικων εκλογών και του Brexit (της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση) – έχουν κάνει τους διεθνείς οργανισμούς διστακτικούς εμπρός στα μεγάλα επενδυτικά projects που στο παρελθόν θα καλωσόριζαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η δραστηριότητα στις αγορές αφού τα διαθέσιμα projects είναι πια πολύ λιγότερα.

Και οι μεγάλες τράπεζες πασχίζουν να βρουν ένα νέο μοντέλο δραστηριοτήτων ώστε να καλύψουν το κόστος των κεφαλαιακών απωλειών. Η Credit Suisse αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Tidjane Thiam, έχει προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις ώστε να παράσχει περισσότερες υπηρεσίες για τους πολύ πλούσιους πελάτες. Πίσω στον Μάιο, η τράπεζα προχώρησε σε περικοπές 100 θέσεων εργασίας στο Λονδίνο από τον τομέα των διεθνών αγορών.

Η έρευνα της Coalition, που ανέλυσε τα νούμερα της κερδοφορίας των τραπεζών, δείχνει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα.

Η πτώση στα κέρδη ξεκίνησε να καταγράφεται πέντε χρόνια πριν και δεν έχει σταματήσει ακόμη. Τα έσοδα του επενδυτικού κλάδου το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι χαμηλότερα από του 2008 – τη χρονιά που κατέρρευσε η Lehman Brothers και σηματοδότησε την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Τα διαγράμματα που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικά.

Οι περικοπές δεν φαίνεται να αποδίδουν ακόμη:

Το σταθερό εισόδημα, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα ήταν η μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Όχι πια:

Οι πολιτικές αναταραχές ανά τον κόσμο αποτελούν τροχοπέδη στη δραστηριότητα των αγορών:

Και οι τράπεζες προχωρούν σε περικοπές στις χρηματιστηριακές διαπραγματεύσεις αλλά και στις θέσεις εργασίας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/anatropi-ta-megala-miala-tou-city-ipochreononte-na-paradechtoun-oti-ekanan-lathos-brexit/72015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/se-pia-limania-tha-vroun-asfales-katafigio-ta-plia-tis-hanjin/71934