Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Πρωτιά για την Ελλάδα στην ακριβότερη τιμή αμόλυβδης- Σε χαμηλά επίπεδα το πετρέλαιο θέρμανσης

καύσιμα

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η τιμή ανέρχεται στα 2,052 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο (21/11) δελτίο τιμών υγρών καυσίμων της Κομισιόν (DG Energy -weekly oil bulletin). Την ίδια ώρα, που ο μέσος όρος στην Ε.Ε. διαμορφώνεται στην τιμή του 1,729/ λίτρο, με την ελληνική αγορά να είναι, τελικά, ακριβότερη κατά 18,7%. Την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η Ελλάδα βρισκόταν στην τέταρτη θέση.

Στην τέταρτη θέση στο πετρέλαιο κίνησης (diesel)

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) στη χώρα, η οποία ανέρχεται στην τέταρτη θέση. Μία εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική στο βαθμό που αποτελεί ένα καύσιμο στο οποίο συνήθως βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ε.Ε. Πρώτη ανέρχεται η Σουηδία στα 2,236/ λίτρο, ακολουθεί η Φιλανδία στα 2,184/ λίτρο και μία μόλις θέση πάνω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ιρλανδία στα 2,006/ λίτρο. Ο μέσος όρος δε στην Ε.Ε. διαμορφώνεται σε 1,851/ λίτρο ευρώ, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα ακριβότερη κατά 7,7% στο diesel, ενώ την αντίστοιχη περίοδο κατά το προηγούμενο έτος βρισκόταν στην 11η θέση.

Χαμηλότερη του μέσου όρου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης, διαμορφώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ανέρχεται στα 1,245/ λίτρο. Σημαντικά χαμηλή τιμή, μάλιστα, συγκριτικά με το μέσο όρο στην Ε.Ε., ο οποίος ανέρχεται στα 1,435/ λίτρο. Εντυπωσιακά υψηλότερη είναι η τιμή στην Δανία που φτάνει τα 2,018/λίτρο, ενώ ακολουθεί η Ρουμανία στα 1,960/λίτρο.

Energy Policy- European Commission

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

https://www.mononews.gr/oikonomia/tamio-anakampsis-egkrithike-apo-tin-komision-i-defteri-dosis-ton-35-dis-epiveveosi-mononews

https://www.mononews.gr/agores/chrimatistirio-aftonomithikan-viochalko-dei-mytilineos-megalos-ogkos-xana-stin-alpha

https://www.mononews.gr/agores/sxolio-agoras/evroagores-oriakes-metavoles-stin-teleftea-sinedriasi-anodiki-i-evdomada