Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

ΕΔΕΥ: Επιτυχημένες οι θαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο στον Κυπαρισσιακό κόλπο

ΕΔΕΥ: Επιτυχημένες οι θαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο στον Κυπαρισσιακό κόλπο

ΕΔΕΥ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι γεωφυσικές έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή «Μπλοκ 10», στον Κυπαρισσιακό κόλπο, ανακοίνωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater σε έκταση 3.421 km2, διαχειριστής της οποίας είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων.

«Οι έρευνες έλαβαν χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία το φυσικό αέριο βρίσκεται στην κορυφή της ενεργειακής ατζέντας της Ευρώπης εξαιτίας των ελλείψεων στην τροφοδοσία που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθούν οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο στη νέα ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως βιώσιμες “πράσινες” επενδύσεις που στηρίζουν τη στρατηγική απανθρακοποίησης της ΕΕ και την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών της στόχων», τονίζει η ΕΔΕΥ.

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ καλωσόρισε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για το πρώτο απτό βήμα μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία προκειμένου να αποκτήσουμε σαφήνεια αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου της».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκτέλεσαν τις έρευνες ακολουθώντας τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, ξεπερνώντας ακόμα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Η ΕΔΕΥ επαναλαμβάνει επίσης ότι από προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων.

Τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που ολοκληρώθηκαν στο Μπλοκ 10, σημειώνεται ότι εφαρμόστηκε σειρά μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας όπως:

Διαβάστε επίσης: