Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εύσημα Στουρνάρα στους τραπεζίτες για τα επιτυχημένα placement σε Alpha και Εθνική

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας

Τα εύσημα στις διοικήσεις της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζα, αλλά και στο ΤΧΣ, απέδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το επιτυχημένο placement και της Εθνικής.

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδoς, ο διοικητής εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση του 9% της Alpha Bank στην ιταλική UniCredit, αλλά και του 22% της Εθνικής σε μεγάλους ξένους θεσμικούς επενδυτές και εγχώριους επιχειρηματίες.

Ειδικά η εντυπωσιακή ζήτηση που είχε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα ήταν από τα στοιχεία που ευχαρίστησαν στον διοικητή της ΤτΕ.

Όπως βεβαίως και η είσοδος ενός μεγάλου επενδυτή, όπως η UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το ισχυρό πλέον τραπεζικό σύστημα, είναι αυτά που συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των placement.

Βεβαίως, ο διοικητής εκφράζει και τη στήριξή του στις διοικήσεις των τραπεζών και ευχαριστεί και τους ανθρώπους του ΤΧΣ που «έτρεξαν» τις διαδικασίες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον «Κύκλο Ιδεών» είχε αναφερθεί και στις απώλειες που έχει το ελληνικό δημόσιο για τη στήριξη των τραπεζών. Είχε πει τότε:

«Πολλοί λοιπόν βγαίνουν και λένε “μα, κοιτάξτε, το Δημόσιο έδωσε 35,50 δισ. μέσω του ΤΧΣ στις τράπεζες και θα πάρουμε μόνο 10;”.

Λάθος. Μεγάλο λάθος και ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας οφείλω να αποκαταστήσω την αλήθεια.

Το Δημόσιο έδωσε γύρω στα 30 με 40 δισ., θα πάρει τώρα 5, 10, πόσα θα πάρει;

Τι άλλο όμως έχει πάρει; Έχει πάρει τα χρήματα του PSI. Αυτά στοίχισαν στις τράπεζες.

Αυτά είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια.

Τι άλλο έχει πάρει που δεν το ξέρει ο κόσμος; Εχει πάρει τα τεράστια μερίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος, που έχουν προκληθεί από το ELA. Αρα λοιπόν, αν βάλετε τη σούμα…».

Διαβάστε επίσης:

ΤΧΣ: Στα €5,30 η τιμή διάθεσης για το 22% της Εθνικής Τράπεζας – Πώς έγινε η κατανομή των μετοχών