Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Δανείστε σε αυτήν τη γερμανική τράπεζα και είναι βέβαιο πως θα χάσετε χρήματα!

Τα (αμφιλεγόμενα) αρνητικά επιτόκια δεν περιορίζονται πλέον μόνο σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα, αλλά πλέον επεκτείνονται παραδόξως και στα τραπεζικά ομόλογα!

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική Berlin Hyp εξέδωσε ομόλογα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με απόδοση -0,162%, και γίνεται με αυτόν τον τρόπο η πρώτη μη κρατική τράπεζα που μπαίνει στον «χορό» των αρνητικών επιτοκίων.

Για να το πούμε με απλά λόγια: οι επενδυτές που θα επιλέξουν να αγοράσουν ομόλογα της Berlin Hyp είναι βέβαιο πως θα χάσουν χρήματα αν διατηρήσουν αυτά τα ομόλογα μέχρι την ωρίμανσή τους!

Η έκδοση αυτή έγινε με τη μορφή τριετών καλυμμένων ομολόγων, που δίνει στους πιστωτές πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων που διαθέτει η τράπεζα, σε περίπτωση που η ίδια η τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα στην αποπληρωμή τους.

Πρόκειται για ένα είδος ομολόγων που έχει τη φήμη της ασφαλούς επένδυσης και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Ευρωπαίων επενδυτών, ειδικά στη Δανία.

Όπως επισημαίνει το Business Insider, ήδη γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους επενδυτές να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια για τις πλέον ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα. Περίπου το 35% των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη έχουν πλέον απόδοση κάτω του μηδενός και το γερμανικό κρατικό ομόλογο έχει αρνητικό επιτόκιο μέχρι και για ωρίμανση στα οκτώ χρόνια.

Και μάλιστα, η κατάσταση αυτή δε φαίνεται πως θα αλλάξει σύντομα – άλλωστε, η κίνηση αυτή της Berlin Hyp έρχεται λίγο πριν την αναμενόμενη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα μείωση επιτοκίων, αυτή τη φορά στο -0,4%, προκειμένου να ενισχυθεί ο πληθωρισμός.