Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αθανάσιος Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Αύξηση 10% των άμεσων θέσεων εργασίας σε 5 χρόνια

αθανασιος σαββακης

Αθανάσιος Σαββάκης

Αύξηση των άμεσων θέσεων εργασίας κατά 10% και των έμμεσων κατά 20% στον ιδιωτικό τομέα, μέσα στην επόμενη πενταετία, μπορεί να φέρει η αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο 12%, σημείωσε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας για τα προγράμματα επενδύσεων των εταιρειών του Υπερταμείου, από το βήμα του 1ου Thessaloniki Helexpo Forum στο πάνελ με θέμα «Η ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα».

Χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη βιομηχανία στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και χαρακτήρισε τη μεταποίηση και τη βιομηχανία ατμομηχανή της οικονομίας καθώς έχουν ισχυρό πολλαπλασιαστή ανάπτυξης. Η μεταποίηση τόνισε απασχολεί 389.000 εργαζόμενους και παράγει το 9,8% του ΑΕΠ. Για κάθε ένα ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση προστίθενται άλλα 3,1 ευρώ στην οικονομία, ενώ σε κάθε 1 εκατ. τζίρου από τη μεταποίηση δημιουργούνται 22 θέσεις εργασίας, και για κάθε μια θέση στη μεταποίηση δημιουργούνται άλλες 3,5 έμμεσες θέσεις. Επίσης είπε ότι μια αύξηση 20% στον τζίρο της μεταποίησης θα προσθέσει 3% στο ΑΕΠ της χώρας.

Ο κ. Σαββάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θεσμοθέτηση των υπεραποσβέσεων για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, για την περίοδο 2021-2023 γιατί δημιουργούνται συνθήκες για επενδύσεις. Ωστόσο είπε ότι «δεν ακούσαμε κάτι δράσεις περιφερειακής ανάπτυξης και σύγκλισης» σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκαν οι περιφερειακές διαφορές καθώς οι επιπτώσεις ήταν πολλαπλάσιες στην περιφέρεια. Τόνισε δε την ανάγκη για ειδικά προγράμματα για τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Δ. Μακεδονία.

Ο κ. Σαββάκης ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται κατάργηση ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, με ελάχιστο πλαφόν 60% σε ετήσιες κατανομές αποκλειστικά για παραγωγικές επενδύσεις, ειδικό καθεστώτος επιστρεπτέων ενισχύσεων για κεφάλαια κίνησης εξωστρεφών βιομηχανικών επιχειρήσεων, και τέλος αλλαγή του καθεστώτος επιδότησης για την εξαγορά κλειστών παραγωγικών μονάδων και αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας των ΒΙΠΕ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση