Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

AM Nomikos: Διπλό deal για supramaxes με κορεατική εταιρεία

Δύο πλοία τύπου supramax φέρεται να απέκτησε από την νοτιοκορεατική SK Shipping η ελληνική ναυτιλιακή AM Nomikos, ενώ παράλληλα πούλησε ένα παλιότερο πλοίο της, συνεχίζοντας την ανανέωση του στόλου της.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές, η AM Nomikos συμφώνησε για την απόκτηση των πλοίων K Garnet και K Opal (αμφότερα χωρητικότητας 55.000 dwt, κατασκευής 2010) έναντι 12,5 εκατ. δολαρίων το καθένα. Ήδη μάλιστα το K Garnet εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ελληνικής εταιρείας με τη νέα του ονομασία, Key Ohana.

Σύμφωνα με το TradeWinds, στο K Garnet είχε μπει πωλητήριο ήδη από τον Απρίλιο, όμως η πώλησή του ολοκληρώθηκε στα μέσα Αυγούστου, όταν οι τιμές ναύλωσης πλοίων ξηρού φορτίου εκτινάχθηκαν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η AM Nomikos αγόρασε και δεύτερο πλοίο.

Σημειώνεται ότι αυτά είναι τα πρώτα πλοία που αγοράζει φέτος η ελληνική ναυτιλιακή.

Εν τω μεταξύ, ναυλομεσίτες με έδρα την Αθήνα αναφέρουν ότι η AM Nomikos πούλησε πρόσφατα το πρώτο της πλοίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Πρόκειται για το Nemo (χωρητικότητας 49.400 dwt, κατασκευής 1999), που φέρεται να πωλήθηκε έναντι 5,2 εκατ. δολαρίων.

Η AM Nomikos παραδοσιακά προτιμά τα πλοία τύπου supramax, με 24 από τα 40 πλοία της να βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία. Ωστόσο, τα νεότερα πλοία της είναι ultramaxes, καθώς διαθέτει 9 τέτοια πλοία με μέση ηλικία μόλις δύο ετών. Την ερχόμενη χρονιά η εταιρεία πρόκειται να παραλάβει το τέταρτο και τελευταίο νεότευκτο ultramax χωρητικότητας 61.000 dwt που έχει παραγγείλει από τα ναυπηγεία Cosco Nantong. Επίσης, ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάνει και τρία handymaxes που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2000.