Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Άλμα στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το α’ εξάμηνο

Αύξηση σε αξία κατά 31% και σε ποσότητα κατά 9,13% κατέγραψαν οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ.

H Ευρώπη συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών, σε ποσότητα και αξία με ποσοστό 75% ενώ η Γερμανία να αποτελεί την χώρα προορισμό με το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών με ποσοστό 43, 3%.  Μετά τη Γερμανία ακολουθούν πάντως το Ιράκ και η Βουλγαρία.

Στην πρώτη θέση παραμένει το ούζο

Το ούζο συνεχίζει να διατηρεί την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Το Α’ εξάμηνο του 2021 εμφανίζεται αύξηση σε αξία (+€ 5,1 εκ) και σε ποσότητα (+0,7 εκ. κιλά) τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020.

Όσον αφορά το Τσίπουρο/Τσικουδιά κι εκεί παρατηρείται αύξηση σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε αξία (+€ 0.3 εκ.) και σε ποσότητα (+0,05 εκ. κιλά).

Μετά την αύξηση των εξαγωγών, όπως επισημαίνει ο ΣΕΑΟΠ, το επόμενο στοίχημα είναι η ενδυνάμωση της επιτόπιας κατανάλωσης των ελληνικών ποτών. Στο πλαίσιο αυτό ελπίζει στην αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να περιορισθεί το λαθρεμπόριο καθώς και στην απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει ο χάρτης των ελληνικών εξαγωγών – Η Γαλλία αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο