Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αγωγός IGB: Σύμβουλος η Tractebel-Eν αναμονή ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και ΤΕΡΝΑ

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας- Ελλάδας IGB, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της ICGB, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον Σύμβουλο μηχανολογικών εργασιών του νέου αγωγού.

Ως νικήτρια κοινοπραξία αναδείχθηκε αυτή του βελγικού ομίλου Tractebel, στην οποία συμμετέχουν επίσης θυγατρικές της Tractebel, η αυστριακή Intber και δύο βουλγαρικές εταιρείες. Η προσφορά της κοινοπραξίας, ύψους 5,67 εκατ. ευρώ, ήταν η υψηλότερη μεταξύ των υποβληθεισών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ICGB.

Ωστόσο μεγάλης σημασίας είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών -που αναμένεται από μέρα σε μέρα- για την κατασκευή του αγωγού, ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ.

Το έργο διεκδικούν 5 σχήματα διεθνών κατασκευαστικών εταιρειών και μεταξύ αυτών τρεις ελληνικές: η ΤΕΡΝΑ, η ΑΚΤΩΡ και η J&P ΑΒΑΞ.

Συνολικά οι πέντε εταιρείες που αναμένουν το άνοιγμα των προσφορών είναι:

-Κοινοπραξία μεταξύ δυο βουλγαρικών κατασκευαστικών εταιρειών και της ιταλικής Bonatti,
-Κοινοπραξία μεταξύ της γερμανικής Max Streicher και της ελληνικής Τέρνα
-Κοινοπραξία μεταξύ της γαλλικής Spiecapag –μονάδα της Vinci- και της βουλγαρικής Thrace Group
J&P ΑΒΑΞ
-Κοινοπραξία μεταξύ της China Petroleum Pipeline Engineering και της ελληνικής Άκτωρ.

Το χρονοδιάγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι η ICGB ελέγχεται κατά 50% από τη Βουλγαρία ενώ τις υπόλοιπες μετοχές διατηρούν η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

Η έναρξη κατασκευής των 182 χιλιομέτρων του αγωγού προγραμματίζεται για τον Ιούλιο ώστε να μπορεί να μπει σε λειτουργία το 2020.

Ο αγωγός, συνολικού μήκους 240 χιλιομέτρων, θα έχει ετήσια χωρητικότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και θα δέχεται αζέρικο φυσικό αέριο τερματίζοντας την σχεδόν πλήρη εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δήλωση υπέρ της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB υπέγραψαν Τσίπρας και Μπορίσοφ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι δρόμοι του αερίου του μέλλοντος χαράσσονται στο Τέξας-Πιο κοντά ο East Med

MH ΧΑΣΕΤΕ: Δ. Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): Θέλουμε να κλείσει το ζήτημα των ΕΛΦΕ