Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

22.000 υποθέσεις προς παραγραφή: Τι κάνει το υπουργείο Οικονομικών;

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο παραγραφής περισσότερων από 20.000 υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν από τα δημόσια ταμεία πολύτιμα έσοδα από πρόστιμα.

Πρόκειται μάλιστα για υποθέσεις (που αφορούν κυρίως σε εικονικά τιμολόγια και ελέγχους πόθεν έσχες) για τις οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη υπάρξει παράταση της παραγραφής τους με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Γιατί όμως δεν έχουν προχωρήσει ακόμα οι υποθέσεις αυτές; Μολονότι έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου των υποθέσεων, η διεκπεραίωσή τους «κόλλησε» κατά κύριο λόγο στις καθυστερήσεις που προκάλεσαν οι διαδοχικές αλλαγές στο ΣΔΟΕ τους τελευταίους μήνες, κι έτσι παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 22.000 τέτοιες υποθέσεις.

Το θέμα είναι τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να αποτρέψει την παραγραφή των υποθέσεων αυτών. Η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνεται εκ νέου η παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων, και προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη υπάρχουν συνεννοήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να δοθεί το «ΟΚ» από τους δανειστές – και μολονότι κάτι τέτοιο ακούγεται απλό, δεδομένου ότι μιλάμε για μία ρύθμιση που θα διασφαλίσει ότι το Δημόσιο δεν θα χάσει πολύτιμα έσοδα, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου απλό, αφού οι Θεσμοί είναι εξ ορισμού αρνητικοί σε ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις και ενδεχομένως να υπάρξουν προστριβές σε αυτό το θέμα.

Για την ώρα, οι επίμαχες υποθέσεις παραμένουν καταχωνιασμένες στα συρτάρια του ΣΔΟΕ, και η μόνη μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2016 ίσως να έχουμε κάποιες εξελίξεις είναι η απόφαση για μεταφορά (εν ευθέτω χρόνω) 500 υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, η οποία ουσιαστικά έχει αντικαταστήσει το ΣΔΟΕ.

Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

http://www.mononews.gr/stin-teliki-efthia-polisi-tou-astera-vouliagmenis-ananeomenos-keme-neo-eteriko-schima-2017/58564