Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business Of Fashion

Zara και Hugo Boss βγαίνουν κερδισμένες από την τουρκική κρίση

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα συμφέρουσα για κάποιες εταιρείες στον χώρο της μόδας, αφού κάποιες από αυτές ράβουν ή προμηθεύονται μεγάλο μέρος των προϊόντων τους από τη γειτονική χώρα.

Μία από αυτές είναι, φυσικά, η εταιρεία Inditex, η μητρική εταιρεία της αλυσίδας Zara. Σύμφωνα με την αναλύτρια Anne Critchlow της Societe Generale, η Inditex είναι πολύ πιθανό να βγει κερδισμένη από την «ήττα» της τουρκικής λίρας, αφού θα μειωθεί το κόστος παραγωγής της στην Τουρκία, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βάσεις παραγωγής για τον όμιλο.

Η Inditex υπολογίζεται ότι «ράβει» στην Τουρκία περίπου το 15% των προϊόντων της και η χώρα αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής της μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Inditex δεν δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία για τις ποσότητες που προμηθεύεται από κάθε χώρα.

Επιπλέον, η οικονομική κρίση στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις ρούχων, σε μια σημαντική αγορά για την Inditex, το μερίδιο της οποίας είναι γύρω στο 4,8%.

Στις 31 Ιανουαρίου 2017, η Inditex είχε 223 καταστήματα στην Τουρκία.

Από τους κερδισμένους, όμως, θα είναι και η γερμανική εταιρεία Hugo Boss, η οποία εκτιμάται ότι θα δει επίσης τα κόστη της να μειώνονται. Η εταιρεία έχει στην Τουρκία τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της, με 3.777 εργαζομένους, από την οποία προμηθεύεται περίπου το 15% των προϊόντων της.

Το εργοστάσιο της Hugo Boss βρίσκεται στη Σμύρνη και παράγει υψηλής ποιότητας ενδύματα, όπως κοστούμια, σακάκια και πουκάμισα, αλλά και αντίστοιχα γυναικεία ρούχα.

Η Τουρκία είναι, επίσης, βασικός προμηθευτής της αλυσίδας Next.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η τουρκική λίρα «τρώει» και την Domino’s Pizza