Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Το hedge fund των 1,4 δισ. ευρώ που δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα δίνει ένα hedge fund το οποίο επιβλέπει κεφάλαια 1,4 δισ. ευρώ, στοιχηματίζοντας ότι η διαφορά απόδοσης με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους θα συρρικνωθεί το επόμενο διάστημα.

Το ίδιο hedge fund στηρίζει την ίδια ώρα και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, τα οποία είχαν φέτος τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, υπολογίζοντας ότι θα σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις από τα γερμανικά, καθώς θεωρεί πως η ανησυχία για το μέλλον του κοινού νομίσματος είναι υπερβολική.

«Η ιταλική κυβέρνηση έδωσε αρχικά την εντύπωση πως θα ακολουθήσει επιθετική στάση σε κάποια θέματα, αλλά έχει γίνει πλέον σαφές ότι είναι πολύ επικεντρωμένη στο θέμα της μετανάστευσης και αποδεικνύεται πως είναι πιο πραγματίστρια απ’ ό,τι περίμεναν οι επενδυτές», υποστηρίζει ο Filippo Lanza, ο οποίος διαχειρίζεται δύο ομολογιακά funds για λογαριασμό της ιταλικής Hedge Invest Sgr.

Filippo Lanza

Ο Lanza πήρε για πρώτη φορά long θέση για ομόλογα της ευρωπεριφέρειας για το fund HI Numen Credit που διαχειρίζεται στις 29 Μαΐου, την ημέρα που οι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών ομολόγων σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Άνοιξε δε εκ νέου long θέσεις για τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα το δεκαπενθήμερο που μας πέρασε, στοιχηματίζοντας ότι η υψηλότερη απόδοση που δίνουν θα συρρικνωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, το fund HI Numen Credit είχε κέρδη 0,7% τον Ιούνιο και 5,3% φέτος. Αντιθέτως, από τα ιταλικά ομόλογα οι επενδυτές έχασαν φέτος 2,6%.

Ο Lanza δίνει παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης και στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία επηρεάστηκαν τον Μάιο από την αναταραχή στην Ιταλία, παίρνοντας θέση long στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Να σημειωθεί ότι η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών 10ετών ομολόγων και των γερμανικών Bund ήταν γύρω στις 360 μονάδες βάσης την Τρίτη, μία εβδομάδα και κάτι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Η αντίστοιχη ψαλίδα στις 29 Μαΐου ήταν στις 448 μονάδες βάσης, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί από τον Δεκέμβριο.