Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

JPMorgan vs. Citi: Η άνοδος του χρηματιστηρίου διχάζει τη Wall Street

Wall Street

Οι μεγαλύτεροι οίκοι της Wall Street είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών από εδώ και πέρα.

Αν και τα περισσότερα επισφαλή assets έχουν αφήσει αρκετά πίσω τους τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχαν υποχωρήσει στα μέσα Μαρτίου, όταν η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας παγκοσμίως βρισκόταν στο απόγειό της, δεν υπάρχει συμφωνία στις εκτιμήσεις για το τι θα ακολουθήσει. Στο επίκεντρο της αβεβαιότητας αυτής είναι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των τεράστιων πακέτων μέτρων που πήραν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.

Η Citigroup, για παράδειγμα, δεν κατανοεί γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές.

«Τα εκτεταμένα μέτρα που ελήφθησαν, με πρώτη την άφθονη ρευστότητα που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες, είναι πιθανό να συνέβαλαν στην κίνηση των αγορών», ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμά τους οικονομολόγοι του οίκου. Για να συμπληρώσουν όμως ότι «καθώς δεν είναι σαφές ότι οι αγορές μπορούν να στηρίζονται επ’ αόριστον, χρειάζεται προσοχή. Τα επισφαλή assets μπορεί να αποδειχθούν ασταθή όταν ξαναχτυπήσει η ψυχρή, σκληρή οικονομική πραγματικότητα».

Στον αντίποδα, η JPMorgan Chase θεωρεί δικαιολογημένη την άνοδο των χρηματιστηρίων, καθώς και ότι μπορεί να συνεχιστεί.

«Αν και έχουμε μια ιστορική κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, το ίδιο ιστορική έχει υπάρξει και η αντίδραση των φορέων χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο με στόχο να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος και να στηριχθεί η ανάκαμψη», σημείωναν σε χθεσινό σημείωμά τους υπεύθυνοι στρατηγικής του οίκου. «Εκτιμούμε πως τα επισφαλή assets θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν καθώς ανοίγουν ξανά οι οικονομίες και δεδομένων των πρωτοφανών μέτρων στήριξης, αν και αναμένουμε να μετριαστεί ο ρυθμός των κερδών», προσθέτουν.

Ο δείκτης MSCI AC World έχει ενισχυθεί περίπου κατά 25% από τις 23 Μαρτίου και μετά καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως για τη στήριξη της οικονομίας αναθέρμαναν το επενδυτικό κλίμα. Ο παγκόσμιος δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και 34% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου, όταν η ανησυχία για την πανδημία έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Η επόμενη μέρα

Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν τα κέρδη να διατηρούνται, με κάποιους αστερίσκους.

Η Goldman αποδίδει την άνοδο της αγοράς στη σταθεροποίηση του ρυθμού διασποράς του ιού και στη βελτίωση ορισμένων δεικτών χρηματοδοτικής πίεσης και ρευστότητας. Σύμφωνα με τον οίκο, οι μετοχές προεξοφλούν τις μακροοικονομικές επιδόσεις σε ορίζοντα άνω των δύο ετών και οι επενδυτές είναι πιθανό να έχουν αφήσει πίσω τους την τεράστια οικονομική καταστροφή.

«Οι αγορές θα συνεχίσουν να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις κακές ειδήσεις για το βάθος της οικονομικής ύφεσης αν μπορούν να συνεχίσουν να εμμένουν στην άποψή τους ότι ένα σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης ζημιάς θα έχει αντιστραφεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους», σημειώνουν αναλυτές της σε πρόσφατο note τους.

Αλλά και η Morgan Stanley δεν δείχνει να προβληματίζεται ούτε κι αυτή για την απόκλιση χρηματιστηριακών επιδόσεων και θεμελιωδών μεγεθών, επισημαίνοντας ότι οι αγορές τείνουν να προηγούνται της οικονομίας και ενδιαφέρονται περισσότερο για τον ρυθμό μεταβολής και λιγότερο για απόλυτα επίπεδα.

«Οι αποκλίσεις ανάμεσα στην αγορά και την οικονομία είναι συχνό φαινόμενο σε ακραίες καταστάσεις για την οικονομία», σημειώνουν οι υπεύθυνοι στρατηγικοί της. Και προσθέτουν: «Το κλειδί είναι ο ρυθμός μεταβολής – μια ανάκαμψη τύπου «U» είναι μια χαρά, μια τύπου «W» δεν είναι».