Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Goldman Sachs: Πλήρωσε 12 εκατ. δολάρια για να θάψει καταγγελία για σεξισμό

David Solomon, CEO Goldman Sachs

Ως ένα boys club με σεξιστική κουλτούρα κι έναν τοξικό χώρο εργασίας για γυναίκες περιέγραψε την Goldman Sachs ένα πρώην στέλεχος της, πριν λάβει με την αποχώρησή της από τον αμερικάνικο κολοσσό 12 εκατ. δολάρια για να αποσιωπήσει τα όσα βίωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον, φέρεται να εμπλέκεται σε αυτή την καταγγελία, η οποία τελικά παρέμεινε «κεκλεισμένων των θυρών» της τράπεζας, χάρη σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες που έχει κάνει εταιρεία της Wall Street, ώστε να πνίξει κατηγορίες για σεξισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα προχώρησε στον συμβιβασμό πριν δύο χρόνια, με την αποχώρηση του στελέχους, το οποίο πλέον εργάζεται σε άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε εσωτερικά, ανώτερα στελέχη επιδίδονταν σε χυδαία και απορριπτικά σχόλια για τις γυναίκες, μεταξύ αυτών και ο Ντέιβιντ Σόλομον. Οι περιγραφές αφορούν τα έτη 2018, 2019, τότε που ο Σόλομον μόλις έχει αναλάβει τη θέση του CEO της τράπεζας.

Ο εσωτερικός διακανονισμός έγινε εμπιστευτικά, ώστε να μην βγει παραέξω ότι η διοίκηση ευνοεί τους άνδρες, υποβαθμίζει τις γυναίκες και τις πληρώνει με χαμηλότερο μισθό.

Συγκεκριμένα για τον Σόλομον, η καταγγελία αναφέρει ότι καυχιόταν σε συναδέλφους του για ερωτικές πράξεις. Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, ο Σόλομον δεν ήταν ο κύριος στόχος της καταγγελίας, η οποία προσπάθησε να αναδείξει ένα θεσμικό πρόβλημα στους κύκλους του αμερικάνικου κολοσσού.

Το δημοσίευμα του Bloomberg έσπευσε να σχολιάσει η γενική σύμβουλος της τράπεζας Kathy Ruemmler. «Όποιος συνεργάζεται με τον Ντέιβιντ (Σόλομον) γνωρίζει τον σεβασμό του για τις γυναίκες και τη μακρά ιστορία του στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και υποστήριξης των γυναικών», ανέφερε, σχολιάζοντας ότι το δημοσίευμα έχει λάθη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα τοξικά boys club

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γυναίκες εργαζόμενες στη Wall Street καταγγέλλουν διακρίσεις και σεξισμό σε εταιρείες της Wall Street.

Ειδικότερα για την Goldman Sachs εκκρεμεί μια υπόθεση καταγγελιών για 75 περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης εναντίον γυναικών εργαζομένων της τράπεζας στο διάστημα 2000-2011.

Ο φάκελος των καταγγελιών που αναμένεται να ανοίξει στο δικαστήριο τον ερχόμενο Ιούνιο περιλαμβάνει πληθώρα καταγγελιών για τη συμπεριφορά των ανδρών υψηλόβαθμων στελεχών εναντίον των γυναικών συναδέλφων τους, με καταγγελίες από 1.400 γυναίκες.

Οι δικηγόροι των γυναικών κατηγορούν την Goldman Sachs ότι κάλυπτε αυτές τις συμπεριφορές, ιδίως στην περίπτωση των managers που εμπλέκονταν σε σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα, παρά τις καταγγελίες, οι άνδρες που είχαν καταγγελθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας, στη συνέχεια ανελίχθηκαν σε υψηλότερες θέσεις.

Καταγγελίες για βιασμό και απόπειρα διαπραγμάτευσης

Ανάμεσα στα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στην εταιρεία είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που ισχυρίστηκε είχε ναρκωθεί και βιαστεί μετά από έναν αγώνα μπέιζμπολ της εταιρείας.

Η τράπεζα έχει αρνηθεί τις καταγγελίες καθώς και τις κατηγορίες ότι λειτουργεί ως boys club μην επιτρέποντας στις γυναίκες να αναδειχθούν.

Η ομαδική αγωγή κατά της τράπεζας που κατατέθηκε από την Cristina Chen-Oster και θα εκδικαστεί μέσα στο 2023, θεωρείται η πιο σημαντική καθώς επικεντρώνεται στις αμοιβές των γυναικών και στις προαγωγές τους.

Κάποια στελέχη της νομικής ομάδας της τράπεζας άσκησαν πιέσεις πρόσφατα για να ξεκινήσουν διαδικασίες διακανονισμού με τους ενάγοντες, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Δεν είναι σαφές εάν ο Solomon έχει δώσει έγκριση για διαπραγμάτευση.

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Οι καταγγελίες για διακρίσεις και σεξουαλική παρενόχληση και οι γκρίνιες για τον DJ CEO