Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Παραιτήθηκε ο Renzi

mateo renzi

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δηλώνοντας ότι το “όχι” κέρδισε ξεκάθαρα και αναλαμβάνοντας -όπως είπε- πλήρως την ευθύνη της ήττας.

Νωρίτερα το mononews.gr έγραφε:

Το “οχι” φαίνεται να υπερσχύει στο δημοψήφισμα της γειτονικής Ιταλίας, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, όπως αυτά αποτυπώνονται απο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 12.00 (ώρα Ελλάδας). Βαριά ήττα για τον Πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι το δημοψήφισμα ενώ αναμένεται, στην ομιλία του στις 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) να ανακοινώσει την παραίτησή του, καθώς όπως έχει ήδη δηλώσει, θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σχεδόν 0,81% υποχωρεί το ευρώ, έναντι του δολαρίου, μετά και τα πρώτα exit polls από το Ιταλικό δημοψήφισμα. Δείτε εδώ live την διακύμανση του ευρω.

Σύμφωνα με το Bloomberg και το πρώτο exit poll από το ιταλικό μμε EMG, το “όχι” κερδίζει το 55-59% σε αντίθεση με το “ναι” που κινείται μεταξύ του 41-45%.

Και το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει exit poll σύμφωνα με την οποία προηγείται το “όχι”, σχολιάζοντας ότι “χάνει ο Μ.Ρέντσι το δημοψήφισμα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, το “οχι” προγείται με 54-58% έναντι του “ναι”.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που πραγματοποίησε δηλώσεις μετά τα πρώτα exit polls ήταν ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για “νίκη των πολιτών” ζητώντας από τον Ρέντσι να παραιτηθεί άμεσα ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

“Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί”, δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. “Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες”, πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο “αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων”.

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη Ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως θα συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος την ερχόμενη Τρίτη, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους ακόμα και για την παραμονή του Ρέντσι στην προεδρία του κόμματος.

Νωρίτερα το mononews.gr είχε γράψει: 

Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση θα βρεθούν οι μέχρι σήμερα σφυροκοπημένες τράπεζεςτης Ιταλίας αν το αποτέλεσμα του σημερινού ιταλικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση πυροδοτήσει μια νέα πολιτική κρίση στη χώρα, προκαλώντας “κόκκινο συναγερμό” στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης…