Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Στο σφυρί σπίτια και εξοχικά ηχηρών επιχειρηματικών ονομάτων

ΕΝΦΙΑ

Κατοικίες και εξοχικά που ανήκουν σε ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών περιλαμβάνονται στις λίστες των πλειστηριασμών που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες και θα ρευστοποιηθούν τους προσεχείς μήνες μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας. Μεταξύ αυτών επιχειρηματίες από τον κλάδο της λιανικής, των κατασκευαστικών ή της εμπορίας αυτοκινήτων, που φιγουράρουν στα προγράμματα των πλειστηριασμών που θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ενεργοποιείται στις 29 Νοεμβρίου.

«Το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει» σημειώνει χαρακτηριστικά κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, που υπογραμμίζει ότι οι πλειστηριασμοί θα δώσουν ένα διπλό μήνυμα στην κοινωνία. «Ότι ακόμα και ισχυροί επιχειρηματίες δεν έχουν ασυλία και μπορούν να χάσουν την ακίνητη περιουσία τους και με τον τρόπο αυτό θα μεταδώσουν ένα αίσθημα δικαιοσύνης ότι δηλαδή, οι πλειστηριασμοί δεν έχουν στο στόχαστρο τα αδύναμα νοικοκυριά, αλλά και ισχυρά πρόσωπα που θα αντιμετωπίσουν την απειλή της κατάσχεσης».

Το μήνυμα αυτό δεν θα κινητοποιήσει μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως εξηγούν θα φέρει στις τράπεζες και τους οφειλέτες, που με δυσκολία έστω, μπορούν να έρθουν σε διακανονισμό και σε συνδυασμό με ένα ικανό κούρεμα, θα μπορέσουν να αποπληρώσουν την οφειλή τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τρεις στους πέντε δανειολήπτες προσφεύγουν στην τράπεζα μία μέρα πριν τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους, ενώ ένας στους πέντε κινητοποιείται με την έναρξη των αναγκαστικών μέτρων, δηλαδή την καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

Το σύνδρομο του στρατηγικού κακοπληρωτή δεν αφορά μόνο εκείνους που αν και έχουν καταθέσεις και μεγάλης αξίας κινητή και ακίνητη περιουσία, δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους, εκμεταλλευόμενοι την ασυλία του παρείχε επί χρόνια το πάγωμα των πλειστηριασμών. Όπως εξηγούν αφορά επίσης και αυτούς στους οποίους έχουν εδραιωθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας και επιλέγουν να μην επιδιώκουν τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Από το μακρύ κατάλογο των 15.000 ακινήτων που προγραμματίζουν να ρευστοποιήσουν οι τράπεζες, η πλειοψηφία είναι κατοικίες και εξοχικά μεγάλης αξίας, τα οποία όπως εκτιμούν θα βρουν αγοραστές, καθώς πρόκειται για ακίνητα υψηλής ζήτησης. Το πρόγραμμα των πλειστηριασμών προβλέπει την αγορά των ακινήτων που δεν θα επιτύχουν ικανοποιητικό τίμημα από τις ίδιες τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί σημαντική πτώση των τιμών στα εμπορεύσιμα ακίνητα, που θεωρούνται φιλέτα σε αστικές περιοχές ή δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πιέζουν για τους πλειστηριασμούς οι θεσμοί ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tέλη κυκλοφορίας 2018: Ανεβαίνουν στο Taxisnet-Πόσα θα πληρώσετε

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Καρανίκας υπέρ των πλειστηριασμών: Έτσι κρύβονται οι μεγαλομπαταχτσήδες