Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Φορτωμένοι με πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρώην τραπεζίτες. Δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ

Με πρόστιμα ύψους πέραν των €10 εκατ. ολοκλήρωσε τις έρευνες της η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την τραπεζική κρίση και αφορά στην περίοδο πριν το bail in, μεταξύ 2010 και 2011. Το 2014 ήταν χρονιά ορόσημο για την πορεία της Κεφαλαιαγοράς καθώς επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους €8,2 εκατ. σε τραπεζικά στελέχη και στις Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή, ενώ μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκαν πρόστιμα ύψους €1,14 εκατ. σε πρώην επτά διοικητικούς συμβούλους και στην πρώην οικονομική διευθύντρια της Λαϊκής Τράπεζας εξαιτίας της μη επάρκειας των προβλέψεων για τα λεγόμενα «MIGΟ-δάνεια».

Πρόκειται για τα δάνεια που δόθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα για τη συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG.

Τα κυριότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην αφρόκρεμα του τραπεζικού συστήματος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και έλαβε τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η ιστορία με τα ελληνικά ομόλογα χρονολογείται το 2009, όταν η Τράπεζα Κύπρου ξόδεψε δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, την ώρα που οι διεθνείς επενδυτές μείωναν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Οι απώλειες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική κρίση, καθώς όταν οι τράπεζες χρειάστηκαν στήριξη στράφηκαν στην Κυβέρνηση και, μετέπειτα, η Κύπρος βρέθηκε στον μηχανισμό στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους στοίχισε στις κυπριακές τράπεζες 4,5 δισ. ευρώ.

Στην πρώτη και δεύτερη θέση βρίσκονται τα διοικητικά πρόστιμα, συνολικά ύψους €1,2 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου και €1 εκατ. στη Λαϊκή Τράπεζα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Ευθύμιος Μπουλούτας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής (πρόστιμα €1 εκατ.) και ακολουθεί ο Ανδρέας Ηλιάδης, πρώην εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, μέλος Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων (πρόστιμα €730 χιλ.).

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο πρώην ισχυρός άντρας του τραπεζικού συστήματος Αντρέας Βγενόπουλος (πρόστιμο €705 χιλ.) και ακολουθεί ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, πρώην μη εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου (πρόστιμα €590 χιλ.).

Να σημειωθεί ότι η Κεφαλαιαγορά δεν έχει εισπράξει κανένα ποσό από τα συνολικά €10 εκατ. που έχει επιβάλει στις τράπεζες και στα τραπεζικά στελέχη παρά μόνο σε μια περίπτωση που αφορά ένα μικρό ποσό.

Πιο αναλυτικά οι αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς περιλαμβάνουν: