Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

“Κόκκινα” δάνεια: Η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση Καραμούζη για τη δημιουργία bad bank

eurobank

Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank

Τα “κόκκινα” δάνεια και οι τραπεζικές διοικήσεις είναι τα δύο θέματα στην ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων που πιάνουν δουλειά τις επόμενες ώρες. Και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η έμφαση δίνεται πλέον στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, εκπρόσωποι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM (ενιαίος μηχανισμός εποπτείας) θα ξεκινήσουν τις συσκέψεις τους την Τρίτη το πρωί, θα συνεχίσουν την Τετάρτη, και την Πέμπτη τα τεχνικά κλιμάκια θα πάνε με το κείμενο των προτάσεων στο Χίλτον.

Η αυριανή ημέρα θα ξεκινήσει με την ανασκόπηση της κατάστασης σε ότι έχει να κάνει με την στελέχωση των ΔΣ των τραπεζών. Η Εθνική χρειάζεται πρόεδρο, η Πειραιώς πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, όπως και η Αττικής, για την οποία ωστόσο η επιλογή των προσώπων απαιτεί την έγκριση της ΤτΕ και όχι του SSM. Το μείζον όμως -σύμφωνα με κυβερνητική πηγή- είναι να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και δη τα επιχειρηματικά. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι έμφαση θα δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς όπως λέει χιλιάδες μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν μία λύση που θα τους επιτρέψει τη βιώσιμη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Και υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του νόμου Δένδια, με βάση τη συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης. Στόχος είναι μέσα από τις τροποποιήσεις να παρέχεται η δυνατότητα το συνολικό χρέος της κάθε επιχείρησης -δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές σε εφορίες- να ρυθμίζεται πακέτο. Καλά πληροφορημένη πηγή αναφέρει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα επαναφέρει στο τραπέζι προς συζήτηση -και θέλει να πάρει το ok από τους δανειστές- τη δημιουργία bad bank με τη συμμετοχή του δημοσίου αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι στο θέμα δημιουργίας «κακής τράπεζας» αναφέρθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της Eurobank κος Νίκ. Καραμούζης. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι ελληνικές προτάσεις να παρουσιαστούν με ρεαλιστικό τρόπο, ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές.

Στο μεταξύ η συζήτηση για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ανάβει και σε επίπεδο ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι το έγγραφο κατευθύνσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναρτήθηκε προς διαβούλευση στον δικτυακό τόπο της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ και το κοινό μπορεί να υποβάλλει σχόλια έως τις 15 Νοεμβρίου 2016. Μάλιστα στις 3 το μεσημέρι τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί δημόσια συζήτηση στις εγκαταστάσεις της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ως μέρος της δημόσιας διαβούλευσης.

Μεταξύ των άλλων η ΕΚΤ συνιστά στις τράπεζες που έχουν υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια τους, «να θεσπίσουν μια σαφή στρατηγική που να είναι ευθυγραμμισμένη με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και εν τέλει τη μείωση τους, με αξιόπιστο, εφικτό και έγκαιρο τρόπο. Η στρατηγική των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον καθορισμό ποσοτικών στόχων ανά χαρτοφυλάκιο και ένα αναλυτικό σχέδιο εφαρμογής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: