Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Χάος στις αγορές. Βουτιά 14% στο ΧΑ

χάος

Καρλ Πάβλοβιτς Μπριουλόφ (Karl Pavlovich Bryullov ή Briullov) «Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας» (1830 -1833)

Οι Βρετανοί αποφάσισαν: Brexit! Αναμενόμενο ή μη το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Όπως ακριβώς δεν αλλάζουν -ούτε και θα αλλάξουν- οι επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπτώσεις που ήδη άρχισαν να αποτυπώνονται στις αγορές.

Σε μία λέξη η κατάσταση που μπορεί να χαρακτηρίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είναι: «Χάος».

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 8,2% υποχωρώντας στις 318,04 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 7,6% στις 5.858,88 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 9,5% στις 9.286,98 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 7% στις 4.150,82 μονάδες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης. Ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά ι 3,9% στις 17.280,48 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει ραγδαία πτώση 12% στις 7.788,90 μονάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης τιμών βυθίζεται κατά 14% και διαπραγματεύεται στις 531,45 μονάδες.

Δείτε αναλυτικά οι εντυπωσιακές κινήσεις που συνέβησαν από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων:

Τα  futures του S&P στις ΗΠΑ καταγράφουν μία πτώση του -5,06%.

Τα fututes του Dow Jones δείχνουν έντονη πτώση αφού υποχωρούν κατά -3,92%.

Ακόμα, τα US Treasury bonds καταγράφουν πτώση της τάξης του -14,59%.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται ραγδαία υποχώρηση της στερλίνας. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το ιαπωνικό yen δημιουργείται μία συντριβή δεδομένου ότι η πτώση της λίρας ανέρχεται στο 13,41%.

Συντριβή, ωστόσο, παρακολουθούμε στη βρετανική λίρα και σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο αφού η πρώτη υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ κατά -10,43%.

Σε ελεύθερη πτώση η Στερλίνα

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό 30 ετών, κάτω από το 1,35 δολάριο το πρωί της Παρασκευής σημειώνοντας βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο George Soros διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό της από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Newcastle, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Sunderland που ψήφισε έξοδο.

Με βάση σοβαρές ενδείξεις αναμένεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ώστε να προστατέψει την στερλίνα από την κατάρρευση. Πολύ πιθανή και η παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψει ένα γενικευμένο κραχ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/brexit-ine-edo-vari-pligma-gia-ee-istoriki-apofasi-apochorisis-ton-vretanon-ti-dilose-o-farage-video/55961

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/mononewsbbc-parakolouthiste-zontana-ta-apotelesmata-ana-periochi/55936