Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η κατρακύλα, σε νέο ιστορικό χαμηλό στο άνοιγμα του 2024

Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε η Τουρκική λίρα, με το άνοιγμα του  2024.

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα  έφτασε στα 29,74 έναντι του δολαρίου την Τρίτη, συνεχίζοντας να δέχεται πιέσεις μετά την σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως η μάχη για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω στις  ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του.

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε το 2023 κατά 37% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, με τις τελευταίες ημέρες του έτους να δέχεται ξανά ισχυρές πιέσεις.

Μετά τη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, η κυβέρνησή του επιχείρησε μια αναστροφή πολιτικής, εγκαταλείποντας τις ανορθόδοξες οικονομικά κινήσεις των χαμηλών επιτοκίων την ώρα που ο πληθωρισμός κάλπαζε.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναμένει πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τον Μάιο, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρήσει.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Προτεραιότητα για το 2024 η ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού