Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρεοκοπίες και αγορές ομολόγων βυθίζουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών – Επιστροφή στον… Απρίλιο

Χρηματιστήριο Αθηνών

Αδιάκοπο το πτωτικό κρεσέντο της Δευτέρας, με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά τις πληροφορίες ότι η Fed θα βάλει περιορισμούς στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όταν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, έχει διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι, αν δεν αυξηθεί το χρέος, θα υπάρξουν χρεοκοπίες.

Ως προς τις χρεοκοπίες, όμως, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande που υποχωρεί -10,24% με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ άνω του -3%, σε συνδυασμό με τις εκλογές της Κυριακής 26/9 στην Γερμανία έχουν αυξήσει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, με τον Dax στη Γερμανία στο -2%.

Η εικόνα των αγορών είναι ο απογοητευτική και δεν υπάρχει εκτίμηση προς το παρόν αν θα υπάρξει συνέχεια της διόρθωσης και τις επόμενες μέρες.

Άμεσα εξαρτημένη από το διεθνές κλίμα η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο Χ.Α. η πορεία της αγοράς δείχνει άμεσα εξαρτημένη από το διεθνές κλίμα, που λειτουργεί επιβαρυντικά σε μία αγορά που έχει πλήρη εξάρτηση από το εξωτερικό. Άλλωστε, το 62% των θέσεων ανήκουν στους ξένους. Οι δε Έλληνες θεσμικοί από την πλευρά τους θέλουν διόρθωση και πτώση των τιμών για να δικαιολογήσουν στα βιβλία τους αγορές σε καλύτερες αποτιμήσεις. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 891 μονάδες και με την πτώση 2,38%, με την στήριξη να εντοπίζεται μεταξύ των 800 – 850 μονάδων, επίπεδα τα οποία θα κληθεί να δοκιμάσει η αγορά, αν συνεχιστεί η πτώση και τις επόμενες μέρες, για δεύτερη φορά από τον Απρίλιο.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει πτώση 3,5%.

Πάνω από 4,5% οι απώλειες στην Εθνική Τράπεζα αυτή την ώρα, πάνω από 3% σε Πειραιώς και Alpha και πάνω από 2,5% υποχωρεί η μετοχή της Eurobank.

Η βουτιά πέρασε και στα υπόλοιπα  blue chips, αφού τίποτα δεν μένει όρθιο σε μία  συνεδρίαση γενικευμένης πτώσης. Πάνω από 3% η πτώση που σημειώνεται στην Aegean, φτάνοντας στο όριο των 5 ευρώ, η ΔΕΗ στα 9,79 ευρώ, πάνω από 2% η δεικτοβαρής Βιοχάλκο, πάνω από 2,7% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ στα 1,368 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 7,74 ευρώ, η Μότορ Όιλ στα 13,26 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 15,29 και ο ΟΤΕ που διαπραγματεύεται κάτω από τα 16 ευρώ.

Στα 13,60 ευρώ υποχωρεί λιγότερο, κατά 1,3%, ο ΟΠΑΠ. 1,87% οι απώλειες στην Jumbo και μόλις 0,18% η πτώση στα ΕΛΠΕ.