Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Στο κόκκινο η Wall Street – Μαζεύουν τα στοιχήματα για τη Fed oι ταύροι

Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

Τζερόμ Πάουελ, Επικεφαλής FED

Οι αμερικάνικες τράπεζες βούλιαξαν άνω του 3%, οι 11 κλάδοι του S&P 500 βρέθηκαν στο κόκκινο και ο Nasdaq να καταγράφει τις βαρύτερες απώλειες.

Η Wall Street κλονίζεται καθώς η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε στη σκιά των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,1% από 3,4% τον Δεκέμβριο, με τους αναλυτές όμως να εκτιμούσαν πως θα φτάσει στο 2,9%. Ο δομικός δείκτης τιμών, που δεν προσμετρά τους ευμετάβλητους κλάδου της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 3,9% σε ετήσια βάση, με την αγορά να ανέμενε πως θα υποχωρούσε στο  3,7%.

Κλονίζεται η σιγουριά των traders

Για τους traders και ιδίως τους ταύρους που τους προηγούμενους μήνες τροφοδοτούσαν αισιόδοξα στοιχήματα για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια, ο πληθωρισμός ήταν ένα πλήγμα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν προβλέφθηκαν ούτε από τους αναλυτές.

«Η ανησυχία για τις τραπεζικές μετοχές είναι ότι όσο αργότερα ξεκινήσει η Fed τις μειώσεις των επιτοκίων, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ύφεσης», ανέφερε στο Bloomberg ο Mike Mayo της Wells Fargo, ο βετεράνος αναλυτής τραπεζικών μετοχών.

Στην απογοήτευση του πληθωρισμού προστίθεται και ο διαχρονικά ασταθής Φεβρουάριος, ο οποίος παραδοσιακά καταγράφει απώλειες, ειδικά ύστερα από μία περίοδο κερδών για τον Ιανουάριο.

Στο μέτωπο των στοιχημάτων, η πιθανότητα για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο έχει συρρικνωθεί κάτω από 10% (από άνω του 60% πριν δύο μήνες), ενώ ακόμα η περίπτωση του Μαΐου χάνει σταδιακά χώρο.

Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Μάιο μειώθηκαν σε περίπου 36% από περίπου 64% πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ για φέτος αναμένεται μείωση μικρότερη από 100 μονάδες βάσης στα επιτόκια.

Η στάση του Πάουελ

Κι αυτό γιατί προηγήθηκε μία πολύ μετριοπαθής εμφάνιση του Πάουελ στη τελευταία συνεδρίαση της Fed, στην οποία ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα κάνει μειώσεις αν δεν είναι σίγουρη για την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν δηλώσει ότι πρέπει να δουν πρόσθετες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο ποσοστό-στόχο του 2% προτού προχωρήσουν σε μειώσεις.

«Δεν είναι καλά νέα», σχολίασε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. για τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην τηλεόραση του Bloomberg. Παρόλα αυτά, «η Fed δεν πρόκειται να λάβει απόφαση με βάση ένα σημείο δεδομένων. Και ο Μάιος απέχει ακόμη πολύ», σχολίασε.

Διαβάστε επίσης:

Ebury: Ο πληθωρισμός Ιανουαρίου στις ΗΠΑ δικαιώνει την επιφυλακτικότητα της FED

Kashkari (FED Minneapolis): Ο πληθωρισμός μειώθηκε αλλά χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος