Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Στίγκλιτς: Η Κίνα δεν πρέπει να θεωρηθεί αδύναμη απέναντι στον «νταή» Τραμπ

O βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Τζο Στίγκλιτς

Η Κίνα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι σε αδύναμη θέση εμπορικά απέναντι σε έναν «νταή» όπως είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επειδή ο εφησυχασμός θα οδηγήσει σε όλο και περισσότερες απαιτήσεις, δηλώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Ειδικά όταν έχεις έναν νταή σαν τον Τραμπ, δεν θα ήταν καλό να απαντήσεις με αδύναμο τρόπο», ανέφερε ο Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg από το Πεκίνο. «Ξέρουμε για τον εφησυχασμό του Μονάχου. Είναι ένα διαφορετικό είδος πολέμου, αλλά σε έναν εμπορικό πόλεμο ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε όλο και περισσότερες απαιτήσεις».

Ο Τραμπ, την Πέμπτη, έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, να επιβάλει δασμούς ύψους τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων επί των κινεζικών εισαγωγών. Η Κίνα απάντησε σήμερα στους δασμούς που είχε επιβάλει το προηγούμενο διάστημα ο Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο με δασμούς ύψους περίπου 3 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα και ανέφερε ότι έχει έτοιμο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και για δεύτερο κύμα.

Ο Στίγκλιτς, όμως, ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, υποστηρίζει ότι η Κίνα είναι, σε κάθε περίπτωση, σε καλύτερη θέση από τον Τραμπ να αντιμετωπίσει την καταιγίδα αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος. Και αυτό γιατί διαθέτει τα εργαλεία και τους πόρους για να μπορεί να βοηθήσει εκείνους που θα επηρεαστούν αρνητικά από τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ όχι.

«Η Κίνα κάθεται πάνω σε διαθέσιμα 3 τρισ. δολαρίων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει εκείνους που επηρεάζονται αρνητικά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουμε ένα οικονομικό πλαίσιο που να μπορεί να καλύψει τις περιοχές που θα πληγούν σε περίπτωση εμπορικού πολέμου. Οι δημοσιονομικοί πόροι των ΗΠΑ είναι περιορισμένοι».