Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Alpha Bank: Τεράστιο περιθώριο ανόδου για την μετοχή «βλέπουν» Morgan Stanley, JP Morgan και Goldman Sachs

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank

Σημαντικό ριμπάουντ που αναμένεται να φθάσει έως και το 97% βλέπουν οι διεθνείς οίκοι για την μετοχή της Alpha Bank.

Σε σημειώματα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα χθες, αλλά και τις εξελίξεις με το project Galaxy – τις οποίες χαρακτηρίζουν θετικές Morgan Stanley, JP Morgan και Goldman Sachs σχολιάζουν το “σφυροκόπημα” που έχει δεχθεί η τιμή της μετοχής της Alpha Bank, όπως και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Κατά τη Morgan Stanley,  η Alpha Bank αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία με βάση την εξυγίανση του ισολογισμού, και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο αναμένεται να μειώσει τα εγχώρια NPEs στα 8 δισ. ευρώ έως το 2021, έναντι 18,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Όπως δήλωσε ο CEO της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης για το project Galaxy, η συναλλαγή αποτελεί όχι μόνο τη μεγαλύτερη συναλλαγή στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ευρώπη και η ολοκλήρωσή της θα επιτρέψει στην Τράπεζα να απο-αναγνωρίσει ένα σημαντικό τμήμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το χαρτοφυλάκιο των NPEs που θα παραμείνει στην Τράπεζα θα είναι καλύτερης ποιότητας.

H Morgan Stanley τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 0,90 ευρώ για την μετοχή της Alpha Bank, βλέποντας περιθώριο ανόδου 36%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Στο bull σενάριο, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 1,30 ευρώ, με ράλι εως 97% με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής. Ο οίκος διατηρεί σύσταση overweight ενώ χαρακτηρίζει ελκυστικό επενδυτικά το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

H JP Morgan δίνει τιμή στόχο 1,10 ευρώ, δηλαδή περιθώριο ανόδου κατά 67%, με σύσταση overweight. Όπως αναφέρει η μετοχή έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 66% από τις αρχές του έτους, έναντι πτώσης 58% για το σύνολο του τραπεζικού δείκτη. Επίσης διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TB για το 2022, στο 0.15x,  P/E στο 3.8x και RoE στο 4,9%.

Με σύσταση «buy», η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 0,95 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 44,4%.

Όπως σημειώνει, οι βασικοί κίνδυνοι που εντοπίζει είναι οι πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας οι κίνδυνοι εκτέλεσης του σχεδίου “Ηρακλής” και η περαιτέρω συμπίεση των περιθωρίων.