Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Citi: «Bullish» για ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές, νομίσματα και εταιρικά ομόλογα

Citi: Στο 8,8% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021

Citigroup

Με θετικό τρόπο έχουν ξεκινήσει το 2021 οι βρετανικές μετοχές και η στερλίνα, βρίσκοντας ώθηση από την συμφωνία της ΕΕ με τo Ηνωμένο Βασίλειο και την έναρξη των εμβολιασμών, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Citi στην τελευταία έκθεσή τους για τις αγορές το 2021. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «overweight» τις βρετανικές μετοχές και «well supported» την στερλίνα.

Bεβαίως, οι βραχυπρόθεσμες υγειονομικές και οικονομικές προκλήσεις παραμένουν σημαντικές. Ωστόσο, οι φθηνές αποτιμήσεις των μετοχών και των νομισμάτων, καθώς και η πενταπλή ζήτηση, δημιουργούν θετικά περιθώρια και για τα δύο.

Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές μετοχές, τις  οποίες οι αναλυτές της Citi χαρακτηρίζουν επίσης ως «overweight», διαπιστώνεται πως οι αντιλήψεις των επενδυτών για την Ευρώπη βρίσκονται στα πρώτα στάδια μιας θετικής αλλαγής. Η χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής από την ΕΕ και την ΕΚΤ ήταν επιθετική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αλληλεγγύη αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συμφωνίας και της επικύρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζει τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία και τις τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα η  εναλλακτική ενέργεια είναι ένας ισχυρός μοχλός ανάπτυξης, υποστηριζόμενος από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενώ η προεδρία του Μπάιντεν στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει ένας καθαρά θετικός παράγοντας για την Ευρώπη.

Το ευρώ έχει περαιτέρω ανοδικές δυνατότητες. Ενώ το ράλι τους τελευταίους μήνες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία του δολαρίου, η περαιτέρω ανοδική τάση είναι πιθανό να οδηγηθεί στην εγχώρια αγορά, καθώς η περαιτέρω πρόοδος του εμβολίου αυξάνει την ορμή.

Τόσο οι βρετανικές όσο και οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν ιδιαίτερα καλή έκθεση στα στοιχεία που προτιμά η Citi παγκοσμίως: τις «COVID cyclicals», την αξία, τα μεσαία και ανώτατα όρια, τις υψηλές αποδόσεις μερισμάτων και τα dividend growers.

Για τους αναλυτές της Citi, τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης προσφέρουν επιλεκτικές ευκαιρίες, ακόμα και μετά το ράλι των τιμών 27% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020. Σε ένα περιβάλλον «οικονομικής καταστολής», οι μέσες αποδόσεις 3,2% φαίνονται ελκυστικές έναντι των μετρητών και άλλων περιοχών του χώρου του σταθερού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, καθώς τα πέντε χρόνια αβεβαιότητας γύρω από το Brexit τελείωσαν, νέες εμπορικές συμφωνίες βρίσκονται μπροστά τόσο για την ΕΕ, όπως η επενδυτική συμφωνία με την Κίνα, όσο και για την Βρετανία.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι οικονομίες της περιοχής αναμένεται να ανακάμψουν το 2021, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αυξάνεται καθώς αναπτύσσονται οι εμβολιασμοί. Η υποστηρικτική πολιτική αναμένεται μάλιστα να ξεπεράσει την περίοδο της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και τα επίπεδα ιδιοκτησίας χαμηλά.