Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πώς ένα tweet του Αλέξη Πατέλη απογειώνει την αγορά

Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

Χρηματιστήριο

Καλπάζει η αγορά μετά τις ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 22%, κάτι που αφορά και στις εισηγμένες, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με επιπλέον 3%, μέτρο που μειώνει το λειτουργικό κόστος.

Τη σχετική ενημέρωση του πρωθυπουργού μπορεί να ακολούθησε η λεπτομερής ανάλυση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά καταλυτικά στην κίνηση της αγοράς στις 895 μονάδες και με κέρδη 2,30% επέδρασε το tweet του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη, ο οποίος, ως γνωστόν, απευθύνεται σε ισχυρούς ξένους θεσμικούς επενδυτές. Αυτό που έκανε ο Αλέξης Πατέλης ήταν ότι «τουίταρε» στα Αγγλικά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% από 24%, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Greece announces reduction in corporate income tax rate to 22% from 24%».

Γενικότερα, το κλίμα στην αγορά την Πέμπτη είναι ενθουσιώδες. Η μία αβεβαιότητα μετά την άλλη φαίνεται να τακτοποιούνται. Κατ’ αρχήν η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 εξελίσσεται πέραν πάσης προσδοκίας.

Πληροφορίες από τραπεζικές χρηματιστηριακές αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν με δύο τρόπους μετοχές της «νέας Πειραιώς»:

Επίσης, γίνεται σύγκριση των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των άλλων συστημικών τραπεζικών μετοχών με αυτή που θα έχει η νέα Πειραιώς, αφήνοντας αιχμή από την αγορά για το πώς θα κινηθεί η μετοχή της τράπεζας όταν μπουν οι νέες μετοχές μετά την αύξηση.

Προς το παρόν, η Πειραιώς βλέπει το θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο 1,7%, στα 1,82 ευρώ.

Το «πάρτι» συνεχίζεται στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 που πλέον καταγράφει κέρδη πάνω από 6%, στα 1,2065 ευρώ, ακολουθεί η ΕΤΕ με κέρδη 3,48%, στα 2,58 ευρώ, και λιγότερο, αλλά σταθερά ανοδικά τις τελευταίες μέρες, η Eurobank, που ενισχύεται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα 0,78 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η πρόταση της Greenhill στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,76% 2,60 για αλλαγή της διοίκησης έπεσε στο κενό στη Γενική Συνέλευση, που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη για τη μετοχή ξεπερνούν το 8,37%, στα 1,35 ευρώ.

Το κλίμα είναι θετικό για τα blue chips, με τον Μυτιληναίο να ενισχύεται σχεδόν 2%, στα 14,87 ευρώ, εν αναμονή του κλεισίματος του βιβλίου για την έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 2% για τον ΟΤΕ, στα 13,93, πάνω από 35 η αντίδραση στον ΟΠΑΠ, κέρδη 2,5% για την ΜΟΗ, στα 13,19, πράξεις πάνω από τα 4 ευρώ για την ΕΧΑΕ και με άνοδο 2,6%, αντίδραση πάνω από 4% για τα ΕΛΠΕ, στα 5,87.

Και πάλι ανοδικά η Βιοχάλκο που έπιασε εκ νέου τα 5 ευρώ, με κέρδη άνω του 4%, 2,7% η αντίδραση στην Aegean, στα 5,24 ευρώ. Κέρδη πάνω από 7% για την Άβαξ, λίγο πριν στήσει τα εργοτάξια για την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Με άνοδο κινούνται 81 μετοχές και 32 υποχωρούν, ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 55,27 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Η μεγάλη έκπληξη του Μητσοτάκη: Μειώνει φόρους, προκαταβολές, εισφορές- Αναλυτικά παραδείγματα

Ελλάκτωρ: Καταψηφίστηκε η πρόταση των εφοπλιστών για αλλαγή διοίκησης – Προς ψήφιση η αύξηση κεφαλαίου (upd)