Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στην Εθνική που πέρασαν και στα υπόλοιπα blue chips

Πίνακας στο Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Δεν είναι καλή μέρα για την αγορά σήμερα, τουλάχιστον έτσι όπως ξεκίνησε η συνεδρίαση με πτώση σχεδόν 1%, δοκιμάζοντας εκ νέου τα όρια των 630 μονάδων.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 1% επίσης, σχεδόν 0,50% το Παρίσι και οι αγορές ανησυχούν ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις θα συντείνουν στην οικονομική επιβράδυνση της ευρωζώνης.

Ήδη, το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε και χώρες της ευρωζώνης, όπως τη Γαλλία στην 14ήμερη καραντίνα, ενώ εξετάζεται και πάλι lockdown για τους πολίτες του.

Αυτά, τη στιγμή που αναμένονται στις Βρυξέλλες τα επίσημα στοιχεία για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, αλλά και για την ανεργία στο β’ 3μηνο.

Με το κλίμα τόσο επιβαρυντικό διεθνώς, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας περνάει σε δεύτερη μοίρα για τους επενδυτές, αφορώντας σε τοπικό επίπεδο, αγορές όπως την ελληνική και την τουρκική. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο πρώτο ημίωρο οι συναλλαγές υπερβαίνουν τα 2,4 εκατ. Ευρώ.

Το θέμα της Τουρκίας και των παραβιάσεων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα απασχολήσει το συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 27, αλλά και τη συνάντηση του κ. Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικλ Πομπέο, στη Βιέννη.

Το ελληνοτουρκικό αποτελεί ζήτημα που αφορά στην εικόνα της χώρας στα ξένα funds, αλλά όταν το κλίμα είναι τόσο άσχημο στο εξωτερικό, λειτουργεί επιβαρυντικά για τις περαιτέρω τοποθετήσεις τους. Σημειωτέον, ότι Έλληνες διαχειριστές ανησυχούσαν, πρώιμα είναι η αλήθεια, για το πακέτο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το ύψος των μέτρων ελάφρυνσης και τις όποιες παροχές.

Οι μετοχές στο Χ.Α. υποχωρούν, με τις τράπεζες και τα blue chips να ηγούνται της πτώσης. Στα 0,5040 ευρώ υποχωρεί η Alpha (-0,4%), πάνω από 2% η ΕΤΕ, μέσω της οποίας οι πωλητές έστειλαν το μήνυμα της νέας υποχώρησης των τιμών σήμερα, στο 1,10 ευρώ, 1,5% η Eurobank, στα 0,402 ευρώ και περίπου μία ποσοστιαία μονάδα η Πειραιώς στο 1,14 ευρώ.

Το ενδεχόμενο των νέων περιορισμών που πλήττει τον ταξιδιωτικό κλάδο, μοιραία επηρεάζει την Aegean που υποχωρεί κατά 1,4%, στα 3,50 ευρώ. Κατά 1,4% οι απώλειες στην Coca Cola, στα 23,12 ευρώ, 1,68% η ΕΥΔΑΠ, στα 6,45 ευρώ, 1,76% η Μότορ Όιλ, στα 11,18 ευρώ, 1,80% η Jumbo, στα 16,40 ευρώ, 1,60% o OΠΑΠ, στα 7,97 ευρώ και 1,70% o ΟΤΕ, στα 13,30 ευρώ.

Ήπιες απώλειες σήμερα για τον Μυτιληναίο, 0,38%, στα 7,87 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινούνται αυτή την ώρα 20 ενισχύονται και 32 υποχωρούν.