Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 4,5 ετών ο Γενικός Δείκτης, +46,7% από την αρχή του χρόνου

Για μόλις επτά μονάδες βάσης έχασε τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που έκλεισε τελικά στις 899,93 μονάδες (1,14%), αλλά έκλεισε όχι απλά σε υψηλό επτά μηνών, που παραπέμπει σε επτά μήνες κέρδη, αλλά σε υψηλό 4,5 ετών! Και με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να διαμορφώνονται πάνω από το 46,7%.

Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που διέψευσε τις προσδοκίες της καλοκαιρινής σεζόν, άρα της χαλαρότητας και της ραστώνης.

Οι συναλλαγές άγγιξαν σχεδόν «100άρα», διαμορφούμενες για την ακρίβεια στα 97,71 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε γυρίσματα λόγω κλεισίματος του μήνα και βεβαίως επταμήνου.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έκανε νωρίτερα πράξεις στο 1,99%, για να διαμορφωθεί, στο 2,01%!

Ανοδική η αντίδραση και στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά πολύ πιο υποτονικά, αφού ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία τόσο από την επικείμενη μείωση των επιτοκίων της Fed (πληροφορίες για 0,25%), όσο και εν αναμονή ενός απροσδιόριστου Brexit, αν και οι Financial Times έγραφαν νωρίτερα την Τετάρτη ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να το ξανασκεφτεί το σενάριο του άτακτου διαζυγίου με την Ε.Ε., στα πρότυπα του Αλέξη Τσίπρα που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ!

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πλήθος μετοχών έκλεισε στα υψηλά έτους, όπως η ΔΕΗ που επέστρεψε στα 2,82 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 8,27 ευρώ με τις φήμες για ιδιωτικοποίηση και είσοδο στους δείκτες FTSE να φουντώνουν, η MIG, λόγω εισόδου του Farallon, η EYAΘ στα 5,62 ευρώ και ο ΟΛΠ στα 24,80 ευρώ.

Η στροφή στη μεσαία κεφαλαιοποίηση την Τετάρτη είναι εμφανής, κάτι που προκύπτει άλλωστε από την κίνηση του Μid Cap, που έκλεισε με κέρδη 3,6%.

Από τις τράπεζες, ισχυρή ήταν η αντίδραση στην Πειραιώς, με κέρδη σχεδόν 7% και κλείσιμο στα 3,10 ευρώ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, καθαρίζει τον ισολογισμό της ως προς τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην MIG, λόγω του deal με την Farallon και ακολούθως στο +2,83% τα κέρδη της Εθνικής και στο +2,80% τα κέρδη της Alpha Bank.

Δεν περνάει απαρατήρητη, δε, η κίνηση στην Ελλάκτωρ με τους ξένους να εμπιστεύονται το management Καλλιτσάντση, οδηγώντας την μετοχή 3,57% ψηλότερα, στα 2,17 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά για φέτος.