Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Εθνική σήμαναν το profit taking – Eν αναμονή της Fitch η αγορά

Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Εθνική σήμαναν το profit taking – Eν αναμονή της Fitch η αγορά

Γιώργος Στάσσης - Παύλος Μυλωνάς

Μετά την κατάρριψη των υψηλών σε υψηλά 7ετίας, η αγορά ξεκίνησε την Παρασκευή πτωτικά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 949 μονάδες και με τις απώλειες να διαμορφώνονται σε 0,67%.

Η προσοχή της αγοράς είναι εστιασμένη στην επικείμενη αξιολόγηση της Fitch, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα εκτός απροόπτου μετά το κλείσιμο της Wall Street μετά τις 23.30 ώρα Ελλάδος.

H Fitch Ratings επίσης τοποθετεί τη χώρας μας στην κλίμακα ΒΒ και δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση και με σταθερές προοπτικές. Παρ’ όλα αυτά, η JP Morgan εκτιμά με πιθανότητα 75% ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία.

Η Ελλάδα, μετά τις χθεσινές θετικές εκτιμήσεις στελεχών του αμερικανικού οίκου για τις ελληνικές τράπεζες, περιμένει να πάρει εύσημα για την πορεία της οικονομίας, ακόμα και αξιολόγηση που θα την έφερνε πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την άλλη, η πορεία της αγοράς κινείται στο ίδιο μοτίβο, πτωτικά, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές κινούνται νευρικά από την εκκίνηση της χρονιάς.

Πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, επιπτώσεις από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι στο πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς έχουν προγραμματιστεί παγκοσμίως ομολογιακές εκδόσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων. Που σημαίνει ότι οι εισηγμένες θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια νωρίς όσο διατηρείται το θετικό κλίμα στις αγορές, μήπως αλλάξει ή “στραβώσει” κάτι στη συνέχεια.

Kατά τα άλλα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -2,48% και ακολούθησαν Eurobank -0,89% και Πειραιώς -0,85% ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank.

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα έκλεισε πτωτικά με τις δεικτοβαρείς ΔΕΗ -2,8%, ΟΠΑΠ -1,06%, ΟΤΕ -1,04%…..

Πέμπτη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή της MIG η οποία έκλεισε +7,74%  με υψηλό ημέρας +12,5% ενώ τα σωρευτικά κέρδη ξεπερνούν το 20%.

Ο λόγος της ανόδου αποδίδεται στην επικείμενη συμφωνία της Attica Group με τις τράπεζες προκειμένου να απορροφήσει την ΑΝΕΚ, στην οποία αναμένεται μεγάλο κούρεμα δανείων.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, η μονοκόμματη και συνεχής άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες ταλαντωτών για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2021 ενεργοποιώντας μάλλον αναμενόμενα βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών.

Η δομή της ανόδου είναι εντυπωσιακή: Οι πέντε συνεδριάσεις της μεγάλης διαφυγής από τις 930 μονάδες συνοδεύονται έχουν ξεκάθαρους νικητές τους αγοραστές οι οποίοι επικρατούν από το ξεκίνημα ως το τέλος της συνεδρίασης δίνοντας μετά από πολύ καιρό το στίγμα μιας ανοδικής αγοράς που έχει ένταση και διάρκεια.

Η ιστορία τέτοιων ανοδικών μοτίβων έχει δείξει ότι η διόρθωση θα δώσει εκ νέου υψηλό μόλις αποφορτιστούν οι ταλαντωτές, κάτι το οποίο σε επίπεδο ωριαίων και ημερήσιων διαγραμμάτων έχει πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία παρά την διόρθωση αποφόρτισης δεν συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, γεγονός επίσης θετικό.

Για να αναιρεθεί μια τόσο ισχυρή σε ένταση και αποδόσεις κίνηση θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στις 900 μονάδες, σενάριο ιδιαίτερα απαισιόδοξο και μικρής πιθανότητας με βάση τα ως τώρα τεχνικά δεδομένα. Απεναντίας οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν.

Διαβάστε επίσης

Στον ρυθμό της Fitch η αγορά – Αγωνία στην Αθήνα για το ενδεχόμενο αναβάθμισης

Χρηματιστήριο: Μέσω Goldman Sachs, Citigroup και JP Morgan οι εντολές που απογείωσαν το δείκτη – Η Fitch κρίνει τις… 1.060 μονάδες

Επιβεβαίωση mononews: Διεύρυνση των επιχειρήσεων που θέτουν σε αναστολή εργαζόμενους – Όριο το 25%