Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Χάος στις αγορές υπό την απειλή παγκόσμιου εμπορικού πολέμου – Κατρακυλούν τα χρηματιστήρια (upd)

Wall street

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκαλεί στις αγορές ο φόβος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, μετά την επιβολή δασμών στην Κίνα από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τη δήλωση του Πεκίνου ότι θα δώσει αυτήν τη μάχη μέχρι τέλους.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών, συνεχίζοντας το selloff που ξεκίνησε την Πέμπτη από τις τεχνολογικές μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια και κλιμακώθηκε όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα σχέδιά του. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραφε απώλειες για τρίτη ημέρα στη σειρά, ενώ τα αμερικανικά futures υποχωρούσαν περαιτέρω μετά τις απώλειες που κατέγραψε, την Πέμπτη, ο δείκτης S&P 500.

Αιτία όλων αυτών είναι το προεδρικό μνημόνιο που υπέγραψε, την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο προβλέπει την επιβολή δασμών έως 60 δισ. δολαρίων σε προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, αν και θα υπάρξει περίοδος διαβούλευσης 30 ημερών πριν από την οριστική επιβολή τους.

Αυτό που φοβίζει τους επενδυτές είναι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να πυροδοτήσουν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, με ολέθριες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, απαντώντας στις αμερικανικές απειλές, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε δήλωσή του ότι η χώρα του δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δεν φοβάται να το κάνει, εφόσον χρειαστεί. Μάλιστα, η Κίνα ανακοίνωσε και αυτή σχέδια για την επιβολή δασμών έως 3 δισ. δολαρίων σε προϊόντα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ εν είδει αντιποίνων.

Απώλειες 4,5% για τον Nikkei

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με βαριές απώλειες, 4,5%.

Παράλληλα, το αυστραλιανό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 1,9%, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 3,1%, το χρηματιστήριο της Ταϊβάν έχασε 1,6% και ο νοτιοκορεατικός KOSPI υποχώρησε σχεδόν κατά 3%.

Μαζική στροφή σε «ασφαλή» καταφύγια

Ενώ οι μετοχές δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, το γιεν, ένα από τα καταφύγια στα οποία στρέφονται οι επενδυτές σε περιόδους αναταράξεων, ενισχυόταν έναντι του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται και για τα ομόλογα, τα οποία θεωρούνται επίσης ασφαλές καταφύγιο.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησε κατά 7,5 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνέχισε να υποχωρεί, στο 2,792% σήμερα, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδό της για τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Αντιστοίχως, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού τίτλου υποχωρούσε σε χαμηλό τετραμήνου.

Στον κλάδο των εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμπτε, ενώ η τιμή spot του χρυσού κινείτο επίσης ανοδικά.