Titans

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Πρόεδρος Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ – Πρέσβειρα UNESCO

Χωρίς τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η λέξη φιλανθρωπία στην Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ένα δυσαναπλήρωτο κενό το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζει να γεμίζει με διάφορες μικρότερες, νεοφυείς πρωτοβουλίες από φορείς και ιδιώτες.

Ωστόσο, εκείνη παραμένει η αδιαφιλονίκητη πρωτεργάτης, δρώντας σχεδόν ως παγοθραυστικό για την ελληνική κοινωνία: την εποχή που ξεκινούσε την Ελπίδα–Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο, τη δεκαετία του 1980, μαζί με μία ομάδα που πίστεψαν στην ιδέα, επικρατούσε στην Ελλάδα βαθύ σκοτάδι. Τριάντα χρόνια αργότερα, η απόλυτη ναυαρχίδα στον χώρο έχει κατακτήσει τα μέγιστα με επιστέγασμα την Ογκολογική μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα.

Το κορίτσι από την Ερμιόνη σήμερα λειτουργεί ατύπως ως διπλωμάτης της Ελλάδας με τη διεθνή της ακτινοβολία. Χρόνια τώρα συνομιλεί επί ίσοις όροις με τις κορυφές της παγκόσμιας σκηνής (δράση που επισημοποιήθηκε inter alia με τη στέψη της ως Πρέσβειρα καλής θελήσεως στην UNESCO).

Το καλοκαίρι του 2019 ο εορτασμός των τριάντα χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου επισφραγίστηκε με μία απαράμιλλη εκδήλωση με τη μορφή επίδειξης μόδας στον Ναό του Ποσειδώνα από τη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου (που λειτούργησε ως μαγνήτης για νέες δωρεές από βαθύπλουτες κληρονόμους του εξωτερικού όπως η Σαμπίν Γκέτι). Η εγγονή της, Μαριάννα Γουλανδρή – Λαιμού, που εμπνεύστηκε το Elpida Youth, αποδεικνύεται άξια συνεχίστρια του ανεκτίμητου έργου της.

Επιπλέον, μέσω του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παίρνει την πρωτοβουλία για δράσεις εθνικής εμβέλειας τις οποίες με τη σειρά της στηρίζει η κυβέρνηση. Τελευταία, οργανώνει τους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, όπου με τη σύμπραξη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, θα απλωθούν σε όλη την επικράτεια.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έχει και αθόρυβο κοινωνικό έργο, αφού απλώνει χείρα βοηθείας με περίσσεια (αν υφίσταται κάτι τέτοιο) στοργικότητας και σε μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Ένα έργο που δεν δύναται να αποτιμηθεί…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα