Leaders

ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Καθηγητής Νομικής, μέλος Επιτροπής για το νέο Ποινικό Κώδικα

Στη λίστα των κορυφαίων ποινικολόγων της Αθήνας, το όνομα του Ηλία Αναγνωστόπουλου βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγουν το δικηγορικό του γραφείο «βαριά» ονόματα του επιχειρηματικού, του εφοπλιστικού και του οικονομικού χώρου.

Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστημίων Αθηνών, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος ήταν ανάμεσα στους έγκριτους νομικούς και πανεπιστημιακούς που συνυπέγραψαν το νέο Ποινικό Κώδικα.

Μέλος της τελευταίας συντακτικής επιτροπής του σχεδίου για το νέο Ποινικό Κώδικα, μέλος και στην επιτροπή που συστάθηκε επί ΝΔ για τις αλλαγές σε ρυθμίσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος υπερασπίστηκε με σθένος τη «βαρυσήμαντη νομοθετική πρωτοβουλία, που φιλοδοξεί να θέσει σε νέες βάσεις την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας».

Σε ό,τι αφορά τις σφοδρές επικρίσεις περί φωτογραφικών αλλαγών για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, ο καθηγητής αντέκρουσε, κάνοντας λόγο για «παραπλανητικές επικρίσεις» και ζητώντας «ώριμο διάλογο, ο οποίος να μην υπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες». Στις αίθουσες των ακροατηρίων, από τα έδρανα (συνήθως) της υπεράσπισης, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος βιώνει, πλέον, την εφαρμογή των νέων διατάξεων που και ο ίδιος δημιούργησε.

Κάποιες φορές, όπως στην υπόθεση της Siemens, ο νέος Ποινικός Κώδικας ερμηνεύεται από τους δικαστές με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής μάς εξηγούν. Σε κάποιες άλλες, όπως στην υπόθεση της Energa και του επιχειρηματία Άρη Φλώρου, η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα έγινε κατά το γράμμα των… συντακτών του.

Συχνά-πυκνά, στους διαδρόμους των δικαστηρίων ακούμε τον καθηγητή Αναγνωστόπουλο, σε αυτές τις μικρές… διαλέξεις που πρόθυμα δίνει σε όποιον έχει απορία επί των νέων κωδίκων, να λέει: «Όποτε κι αν πραγματοποιούνταν οι αλλαγές, πάντα θα υπήρχαν πολύκροτες ποινικές υποθέσεις να εκκρεμούν και «διάσημοι» κατηγορούμενοι να επηρεάζονται».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα