Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
LIFE&STYLE

8+1 μύθοι για το αλκοόλ!

ΜΥΘΟΣ: Ξεσφραγίζοντας το μπουκάλι, σημαίνει ότι θα πηγαίνετε στην τουαλέτα όλη τη νύχτα.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, γι’ αυτό θα σας κάνει να επισκεφθείτε την τουαλέτα πολλές φορές.

Αν ξεσφραγίσετε ένα μπουκάλι με αλκοόλ, δεν θα αυξήσει τις φορές που θα πρέπει να πάτε στο μπάνιο – αλλά αν πιείτε πολύ αλκοόλ θα τις αυξήσει.

ΜΥΘΟΣ: Μπορείτε να αναρρώσετε από ένα hangover καταναλώνοντας περισσότερο αλκοόλ.

Ένα Bloody Mary το πρωί δεν θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα παραταθεί το hangover.

Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ μετά από μια νύχτα κρεπάλης. Όπως το αλκοόλ, έτσι και ο καφές είναι διουρητικός, γι’ αυτό θα αφυδατώσει το σώμα σας ακόμα περισσότερο και είναι πιθανό να παρατείνει το hangover.

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τα κύτταρα του εγκεφάλου σας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα δολοφονήσει κάθε νευρώνα  σας.

Τα παιδιά με εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοολισμού συχνά έχουν λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα, και η υπερβολική κατανάλωση σε μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί πράγματι να βλάψει τον εγκέφαλο – απλά όχι με τον τρόπο μπορεί να σκεφτείτε.

ΜΥΘΟΣ: Η τεκίλα μας κάνει να βγάζουμε τα ρούχα μας και το κρασί μας φέρνει υπνηλία.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά είναι ανοησίες. «Το αλκοόλ είναι αλκοόλ, με όποιο τρόπο κι αν το διαχωρίζετε», είπε ο φαρμακολόγος Paul Clayton στην εφημερίδα «The Guardian».

Τότε γιατί οι άνθρωποι επιμένουν ότι η τεκίλα τους κάνει τρελούς; Μία επιστημονική έρευνα το 1960 δείχνει ότι “μαθαίνουμε” πώς να συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε μεθυσμένοι, και ότι η πραγματική συμπεριφορά μας όταν είμαστε φέσι, είναι μια άμεση αντανάκλαση των προσδοκιών μας.

ΜΥΘΟΣ: Τρώγοντας πριν πιείτε, σας κρατά νηφάλιο.

Αν φάτε πριν πιείτε, θα βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει το αλκοόλ, αλλά το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί το αλκοόλ να εισέλθει στο αίμα σας, δεν το περιορίζει.

Το σώμα σας απορροφά το αλκοόλ πιο αργά μετά από ένα μεγάλο γεύμα, έτσι τρώγοντας πριν την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα του hangover σας. Τρώγοντας πολύ μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, δεν θα κάνει πολλά για να βοηθήσει το hangover σας.

ΜΥΘΟΣ: Η ανάμιξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ θα σας μεθύσει.

Καταλήγουμε ότι απλά σας δίνει ενέργεια.

Το πρόβλημα είναι ότι η επιπρόσθετη ενέργεια μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε λιγότερο μεθυσμένοι από ό,τι πραγματικά είστε, το οποίο θα μπορούσε να σας οδηγήσει να πιείτε περισσότερο αλκοόλ από το κανονικό.

ΜΥΘΟΣ: Μπύρα πριν από ποτό, ποτέ χειρότερα. Ποτό πριν από μπύρα, είστε ασφαλείς.

Το αλκοόλ είναι αλκοόλ, και το υπερβολικό θα έκανε οποιονδήποτε αισθάνεται άρρωστος.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μια συγκεκριμένη σειρά αλλάζει το πόσο χάλια μπορεί να γίνετε», είπε η Julia Chester, μια συμπεριφορική νευροεπιστήμονας του Purdue, στο «NBC».

Ωστόσο, τα άτομα που μεταβαίνουν από την μπύρα στα ποτά (με τις αισθήσεις και την κρίση ήδη χαλαρές) ίσως είναι λιγότερο πιθανό να παρακολουθούν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν και, συνεπώς, να πίνουν περισσότερο.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το σώμα σας μεταβολίζει την μπύρα και τα ποτά γρηγορότερα από ό,τι την μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλης (όπως ένα σφηνάκι ουίσκι). Προσθέτοντας ποτό σε ένα στομάχι γεμάτο μπύρα θα μπορούσε, θεωρητικά, να δημιουργήσει ένα είδος μπερδεμένου ποτού που θα μεταβόλιζε γρηγορότερα το ένα ή το άλλο ξεχωριστά.

Αλλά ενώ το «ποτό πριν από την μπύρα» φαίνεται εν μέρει αλήθεια, το «ποτέ χειρότερα» θα σημειώσει επιτυχία με την κακή λήψη αποφάσεων.

ΜΥΘΟΣ: Οι μνήμες που σβήνονται όταν χάνουμε τις αισθήσεις μας λόγω του αλκοόλ, μπορεί να επανέλθουν.

Αν ξυπνήσετε μπερδεμένοι σχετικά με τις λεπτομέρειες από την προηγούμενη νύχτα, τότε μάλλον δεν θα πρέπει καν να μπείτε στον κόπο να προσπαθήσετε να θυμηθείτε: Είναι αδύνατο. Όταν πίνουμε πάρα πολύ το μέρος του εγκεφάλου μας, που κωδικοποιεί τις αναμνήσεις σβήνει στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι θυμούνται τι συνέβη αφού έχασαν τις αισθήσεις τους, είναι πιθανόν να έχουν τις λεγόμενες ψευδείς αναμνήσεις .

ΜΥΘΟΣ: Οι γραμμές σε ένα ποτήρι της εταιρείας «Solo» είναι για τη μέτρηση του αλκοόλ.

Ενώ οι γραμμές σε ένα κύπελλο «Solo» φαίνονται ότι ταιριάζουν με τις μετρήσεις αλκοόλ (το κάτω μέρος για ποτό, η μεσαία γραμμή για το κρασί, κ.λπ.), η εταρεία «Solo» έχει πει επανειλημμένα ότι οι γραμμές στο κύπελλο, δεν υπάρχουν για το σκοπό αυτό.

Η εταιρεία «Solo» ακόμη, μπήκε στον κόπο να κάνει ένα γραφικό στη σελίδα της στο Facebook, αποτυπώνοντας τις απόψεις της.