Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Καραβίας (Eurobank): Εστιάζουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας-Το 2021 θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος

Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank

 Η Eurobank έχει προβάδισμα στη μείωση των NPEs σύμφωνα με τον Φ. Καραβία

Η Eurobank έχει προβάδισμα στην προσπάθεια μείωσης του όγκου των επισφαλών δανείων μετά την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με την ιταλική εταιρεία doValue και τώρα επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δανεισμού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, oι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν πρόοδο στην προσπάθειά τους να πουλήσουν, να διαγράψουν ή να αναδιαρθρώσουν δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων που συσσωρεύτηκαν κατά την τελευταία οικονομική κρίση.

Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) – περίπου το 40% των δανείων τους τον Μάρτιο – περιορίζει την ικανότητά τους να χρηματοδοτούν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σύμφωνα με τον Φ. Καραβία, ο δείκτης NPE της Eurobank που διαμορφώνεται στο 15,6% με 60% κάλυψη «ξεχωρίζει στην ελληνική αγορά». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο 31,1%, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες για τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank διαμορφώνονται στο 30,9% και 30% αντίστοιχα.

«Τώρα μπορούμε να εστιάσουμε στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Καραβίας. «Έχουμε ήδη επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο δανεισμού των επιχειρήσεων κατά πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2020. Περιμένουμε συνολική αύξηση άνω των 2 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς».

Όσον αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank προβλέπει ότι η ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2021 καλύπτοντας τις περισσότερες ή ακόμα και το σύνολο των απωλειών της φετινής χρονιάς για την οποία η κεντρική τράπεζα στο βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση γύρω στο 6%.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας, για πρώτη φορά, στο ενισχυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η επερχόμενη υποστήριξη της ΕΕ με κάνει αισιόδοξο», δήλωσε ο Καραβίας.