Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ΛΕΠΕΤΕ – Πουλά τρία νέα πακέτα δανείων

Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση της ρύθμισης που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για το ΛΕΠΕΤΕ βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, προσδοκώντας ότι θα πετύχει μια ευνοϊκότερη ρύθμιση που δεν θα επιβαρύνει τα κεφάλαιά της.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Η διοίκηση της τράπεζας αναμένει επίσης σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων της από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ ήδη με βάση τα αποτελέσματα του β τριμήνου ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 17%, συμπεριλαμβάνοντας την έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης Tier II. Όπως δήλωσε ο κ. Μυλωνάς το κεφαλαιακό απόθεμα θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση της πολιτικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που για το 2019 περιλαμβάνει περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Συγκεκριμένα η υπολειπόμενη μείωση NPEs έναντι του ετήσιου στόχου των 4,3 δισ. ευρώ για το 2019 διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της πώλησης:

– εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου δανείων προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων στην Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ

– της πώλησης δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ επιχειρήσεων που έχουν κλείσει

– της πώλησης δανείων σε Κύπρο και Ρουμανία, ύψους 400 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα καθώς και

– μέσω επιπλέον αναδιαρθρώσεων δανείων και ρευστοποιήσεων εξασφαλίσεων

Η Εθνική τράπεζα πέτυχε μείωση των NPEς κατά 1,4 δισ. ευρώ το β τρίμηνο έναντι 1,1 δισ. το α’ τρίμηνο 2019. Η μείωση αντανακλά κυρίως τη συμφωνηθείσα πώληση ανεξασφάλιστου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων και πιστώσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μικτής λογιστικής αξίας ύψους 1 δισ. ευρώ, καθώς και την οργανική μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ.