Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τι προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για δάνεια και επιτόκια καταθέσεων

Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς

Χρ, Σταϊκούρας – Φ. Καραβίας – Β. Ψάλτης – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς

Σε συμφωνία κατέληξαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η κυβέρνηση για το θέμα των επιτοκίων καταθέσεων και τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με αυτή,  η «ομπρέλα προστασίας»  θα απλωθεί  προκειμένου να περιλαμβάνει 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες που κατέχουν συνολικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, Οι συγκεκριμένοι θα επιδοτηθούν για 12 μήνες.

Αναφορικά με τις καταθέσεις, τα επιτόκια στις προθεσμιακές  διαμορφώνονται πλέον από το 0,8% και πάνω, ενώ σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα χαράξει τη νέα πολιτική σε ότι αφορά χρεώσεις σε απλές  καθημερινές συναλλαγές αλλά και στις μεταφορές ποσών.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει σε κοινή ανακοίνωση των τραπεζών, «οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετέχουν με εποικοδομητικό πνεύμα στο θεσμικό διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη χθεσινή (14/12) συνάντηση των διοικήσεών τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα παρουσίασαν, η κάθε Τράπεζα με βάση τη δική της προσέγγιση, στοιχεία, θέσεις και προτάσεις για σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ανταπόκρισή του στην ανάγκη χρηματοδότησης της αναπτυσσόμενης οικονομίας και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην τρέχουσα συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές, με βάση τις δικές της ιδιαιτερότητες:

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών επίσης συζητήθηκαν:

Σχέδιο στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης κάθε τραπεζικού ιδρύματος

και