Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τι προτείνει το ΕΒΕΠ για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του Πειραιά

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά

Ειδικό αίτημα κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, βάσει του οποίου ζητά την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος της πληθώρας κενών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων της περιοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μελετών που εξέδωσε στη δημοσιότητα, το 60% των κτιρίων του Πειραιά έχουν κατασκευαστεί πριν τη δεκαετία του 1970. Ταυτόχρονα με τα προβλήματα παλαιότητας, ανακύπτουν και ζητήματα ιδιοκτησίας, αφού το 55% των κτιριακών εγκαταστάσεων μοιράζεται μεταξύ περισσότερων από 10 ιδιοκτητών, ενώ τα μεγαλύτερα κτίρια είναι προϊόν συνιδιοκτησίας, καθεστώς που δημιουργεί αδιέξοδα προβλήματα.

Τα κωλύματα που προκύπτουν από τους παράγοντες αυτούς, σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία προγραμματισμού ανακαίνισης, έχει σαν αποτέλεσμα το 30% των γραφείων και καταστημάτων της περιοχής του Πειραιά να παραμένουν κλειστά και αναξιοποίητα. Τα κτίρια δεν αποτελούν αξιόπιστη λύση στέγασης, και η κατάστασή τους διαρκώς επιδεινώνεται.

Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, έχει παρατηρηθεί μετακίνηση του πληθυσμού του Πειραιά σε άλλες περιοχές, σε ποσοστό 20%, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται δραματική ελάττωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, το ένα τρίτο των χώρων ερημώθηκε και έχει παραμείνει κενό.

Παρά τα συνεχή αιτήματα κατοίκων και επιχειρηματιών, η εικόνα της περιοχής δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο, συμπαρασύροντας την κοινωνική και οικονομική ζωή και ανάπτυξη.

Για το λόγο αυτό και στην προσπάθεια του να στρέψει το διοικητικό ενδιαφέρον προς τα προβλήματα αυτά, το Επιμελητήριο (ΕΒΕΠ) έχει συστήσει μια λίστα με όλα τα ζητήματα – ερωτήματα, αλλά και τα στοιχεία, που προκύπτουν για την περιοχή του Πειραιά:

Σύμφωνα με το επιμελητήριο, οι τρεις ερωτήσεις και απαντήσεις που θα πρέπει να απασχολήσουν όλους, είναι:

Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση δεν παραβλέπει να αναφέρει και τα εξής σημαντικά στοιχεία:

To Επιμελητήριο δε σταματά εκεί, αλλά ολοκληρώνει το αίτημα του, προτείνοντας τις δικές του, διαχρονικές λύσεις για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του Πειραιά:

O πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε τη βεβαιότητά του για τη δυνατότητα δυναμικής λειτουργίας της περιοχής του Πειραιά, αν ληφθούν μέτρα ανάπτυξης, λέγοντας «Ο Πειραιάς έχει τις δυνατότητες και τα προσόντα να αναβαθμιστεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Το λιμάνι και οι ναυτιλιακές δραστηριότητες είναι πόλος έλξης και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε ανάλογα, όπως στην περιοχή του Παπαστράτου. Έχει εκτιμηθεί διεθνώς ότι για κάθε Euro1 που δαπανά το κράτος για δράσεις αστικής αναγέννησης, μεσο-μακροπρόθεσμα εισπράττει έως και Euro6. Στον Πειραιά αυτή η δαπάνη μπορεί να είναι για όλους μία «win-win» επένδυση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κατέρρευσε κτήριο στην Πνύκα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πειραιάς: Έκλεψε αυτοκίνητο και χτύπησε άλλα δέκα σταθμευμένα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: NeSpoon: Η καλλιτέχνης που «ντύνει» ολόκληρα κτίρια με δαντέλα