Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Προς ευρεία συναίνεση για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας – Σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές

μητσοτακης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέσα στο πολωμένο πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε και την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, πεδίο συναίνεσης με την κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθήνας.

Η ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, αναμένεται να ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης, εάν κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ το ίδιο θα πράξει και το Ποτάμι. Όμως, κατά πληροφορίες της εφημερίδας, στη στήριξη της κατάτμησης της Β’ Αθηνών -και της Αττικής- προσανατολίζεται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Εφόσον υπάρξει ευρεία συναίνεση, δηλαδή η ρύθμιση περάσει με 200 και πλέον «ναι», οι αμέσως επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση το σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Αναφορικά με την στάση Μητσοτάκη, πέραν του ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται διαχρονικά υπέρ της κατάτμησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, και στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, μολονότι αναφέρθηκε στην ανάγκη χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, απέφυγε να συνδέσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση με τη διάταξη για τη Β΄ Αθηνών.

Βουλή: Αντιδράσεις από τους αυτοδιοικητικούς

 

 

 

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται, από το πρωί, η συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής του «Κλεισθένη», που προβλέπει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάτμηση της Β’ Αθήνας σε τρεις μικρότερες περιφέρειες και το Υπόλοιπο Αττικής σε δύο περιφέρειες.

Στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τάσσονται κατά του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν ενισχύει την κυβερνησιμότητα, αντίθετα δημιουργεί ακυβερνησία, ενώ καταργεί την αντιπροσωπευτικότητα στη διοίκηση των δήμων.

Για θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου κάνουν λόγο οι περισσότεροι φορείς που εκπροσωπούν μικρές κοινότητες και νησιά καθώς και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές.

Το απόγευμα θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ενώ αύριο θα ολοκληρωθεί σε Β’ Ανάγνωση. Η ψήφισή του από την Ολομέλεια αναμένεται να γίνει έως τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς σπάει η Β’ Αθήνας – Δείτε πώς αλλάζει ο εκλογικός χάρτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κλεισθένης»: Έρχονται απλή αναλογική και δημοψηφίσματα στους δήμους – Πώς σπάει η Β’ Αθήνας