Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Φόρος εισοδήματος: Πληρωμή σε 6 αντί 3 μηνιαίες δόσεις

Μάιος

Στην αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εισπραξιμότητα στα ταμεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018, με το σύνολο να φτάνει στα 48,1 δισ. ευρώ.  Ο φόρος εισοδήματος θα αρχίσει να εξοφλείται από τους φορολογουμένους κατά τα πρότυπα του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή σε περισσότερες και σε μηνιαίες, αντί για διμηνιαίες, δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο (αντί για διμηνιαίες τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο).

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει πάρει το «πράσινο φως» από τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» προκειμένου να προχωρήσουν σε αυτή την αλλαγή που θα επηρεάσει τον χρόνο εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Σήμερα, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι η εμπρόθεσμη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους βασικούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 2017 παρουσίασε εισπραξιμότητα 67,86%, ενώ στους υπόλοιπους φόρους το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται πάνω από 75%. Με την παρέμβαση της αύξησης του αριθμού των δόσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της εισπραξιμότητας.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και άλλες αλλαγές στο πεδίο της φορολογίας. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος της επανεξέτασης είναι να εντοπιστούν παράμετροι οι οποίες είναι αναποτελεσματικές στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα του 2018 ο προϋπολογισμός του κράτους εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 1,88 δισ. ευρώ λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτή η καλή εικόνα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπόθεση Novartis: Σύγκρουση δίχως όρια στην συζήτηση στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κωδικός Ακίνητα: Ποιες φοροαπαλλαγές ζητούν οι τράπεζες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα χωρίζει «κακοπληρωτές» από «καλοπληρωτές» – Τι θα προβλέπει