Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Αξιωματούχος του EMA: Να σταματήσει η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και για τους άνω των 60 ετών

AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca (EPA/JOE GIDDENS / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την άποψη πως οι χώρες θα πρέπει να  αποφύγουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 60 ετών υποστήριξε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Covid 19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω ανησυχιών για τα περιστατικά θρόμβωσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη.

Στις δηλώσεις του  o επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa που υποστήριξε ότι τα οφέλη από τα εμβόλια υπερτερούν των κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».