Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Body

Εγκρίθηκε στην Αμερική η πρώτη τεχνητή ίριδα

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε «πράσινο φως», χθες Τετάρτη, στην πρώτη τεχνητή ίριδα – το έγχρωμο τμήμα του ματιού που περιβάλλει την κόρη.

Η χειρουργικά εμφυτεύσιμη συσκευή, CustomFlex Artificial Iris, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες και παιδιά που δεν έχουν ίριδα (ανιριδία) ή το τμήμα αυτό του ματιού έχει υποστεί βλάβη.

Οι ασθενείς με ελαττώματα της ίριδας μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα όρασης, καθώς και δυσαρέσκεια για την εμφάνιση του ματιού τους.

Η ανιριδία είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που οδηγεί σε μερική ή πλήρη απώλεια της ίριδας. Δεδομένου ότι η ίριδα ελέγχει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στο μάτι, τα άτομα με ανιριδία είναι ευαίσθητα στο φως, ενώ αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όρασης.

Εκτός από τη συγγενή ανιριδία, η CustomFlex Artificial Iris, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των ελαττωμάτων της ίριδας λόγω αλμπινισμoύ, τραυματικής κάκωσης ή η χειρουργικής απομάκρυνσης, εξαιτίας μελανώματος.

Η τεχνητή ίριδα είναι κατασκευασμένη από λεπτή, αναδιπλούμενη σιλικόνη και προσαρμόζεται στον κάθε ασθενή. Για να τοποθετηθεί στο μάτι, ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή, εισάγει τη συσκευή  και στη συνέχεια «ανοίγει» και εξομαλύνει τις άκρες χρησιμοποιώντας χειρουργικά εργαλεία.

Όπως αναφέρει η  FDA, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της CustomFlex Artificial Iris παρουσιάστηκε αρχικά σε μια μη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή 389 ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με ανιρίδια ή άλλα ελαττώματα ίριδας.

Περισσότεροι από το 70% αυτών των δήλωσαν ότι παρουσίασαν σημαντική μείωση της ευαισθησίας στο φως καθώς και βελτίωση της ποιότητας ζωής, ενώ το 94% των ασθενών ανέφεραν ότι ήταν ικανοποιημένοι με την εμφάνιση της συσκευής.

Οι ασθενείς ανέφεραν χαμηλά ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω της συσκευής ή της επέμβασης για την τοποθέτησή της.

Η CustomFlex Artificial Iris διατίθεται από την HumanOptics AG, στο Erlangen της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου και ο ρόλος της έρευνας στην αντιμετώπισή της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Η κατάσταση που μειώνει την διάρκεια ζωής κατά 10 χρόνια

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος του πνεύμονα: Το επιστημονικό «τεστ» που υπολογίζει τον κίνδυνο να αναπτύξετε τη νόσο